Ukinut pritvor optuženima za zločine u Srebrenici

Radiosarajevo.ba
Ukinut pritvor optuženima za zločine u Srebrenici

 

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine ukinulo je pritvor i odredilo mjere zabrane Ostoji Stanišiću i Marku Miloševiću, optuženima za genocid u Srebrenici. Stanišiću i Miloševiću određena je zabrana napuštanja mjesta boravka, zabrana putovanja te zabrana izdavanja novih pasoša, kao i prelazak granice BiH uz ličnu kartu.

„Optuženima se nalaže svakodnevno javljanje u nadležnu policijsku stanicu“, stoji u saopćenju Suda BiH, javlja Fena.

Optuženima je također zabranjeno međusobno sastajanje, kao i sastajanje sa svjedocima i približavanje u rastojanju manjem od stotinu metara.

U slučaju da optuženi prekrše neke od izrečenih mjera zabrane, opet im se može odrediti mjera pritvora. Stanišić i Milošević u pritvoru su bili od 22. juna 2012. godine.

Oni su optuženi za učešće u zločinima počinjenim na brani u Petkovcima kod mjesta Đulići, općina Zvornik gdje je u julu 1995. strijeljano oko 1.000 ranije zarobljenih bošnjačkih muškaraca i dječaka iz Srebrenice.

Kako se navodi u optužnici, Stanišić je bio komandant Šestog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a Milošević njegov zamjenik. Suđenje im je počelo u oktobru prošle godine, a trenutno je u fazi izvođenja dokaza Tužilaštva BiH, saopćio je BIRN- Justice Report.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije