Ukida se pritvor osumnjičenima u predmetu Andrija Bjelošević i drugi

Radiosarajevo.ba
Ukida se pritvor osumnjičenima u predmetu Andrija Bjelošević i drugi

Odlučujući o prijedlogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine za određivanje mjera zabrane, Sud Bosne i Hercegovine donio je u ponedjeljak rješenje u predmetu Andrija Bjelošević i drugi, kojim se osumnjičenim Marinku Đukiću, Miroslavu Pijunoviću i Dobrivoju Ćulibrku ukida pritvor.

Istovremeno navedenim osobama su određene mjere zabrane: zabrana putovanja (uz privremeno oduzimanje putnih isprava i zabranu izdavanja novih putnih isprava, kao i zabranu korištenja lične karte za prelazak državne granice BiH); zabrana sastajanja s određenim osobama i obavezno javljanje nadležnim policijskim stanicama, jednom sedmično. 

Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za tim postoji potreba odnosno do drukčije odluke Suda, a kontrola opravdanosti obavljat će se svaka dva mjeseca, saopćeno je iz Suda BiH. 

U slučaju da osumnjičeni prekrše izrečene mjere zabrane, može im se odrediti mjera pritvora. 

Marinko Đukić, Miroslav Pijunović i Dobrivoje Ćulibrk osumnjičeni su za počinjenje krivičnog djela zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka h) u vezi s tačkama a), e) i k). Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, a sve u vezi s članom 180. stav 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije