Muškarac iz BiH uhapšen zbog izrade i unošenja kompujetskih virusa i pranja novca

1
Radiosarajevo.ba
Muškarac iz BiH uhapšen zbog izrade i unošenja kompujetskih virusa i pranja novca
Foto: Pixabay / Ilustracija

Policijski službenici Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a sa partnerskim agencijama za sprovođenje zakona iz Velike Britanije realizovali su međunarodnu akciju usmjerenu na osobe koje vrše izradu i unošenje kompjuterskih virusa.

"Nakon višemjesečne istrage u okviru koje su identifikovana lica koja su kreirala maliciozne programe, te iste distribuirali putem specijalizovanih platformi na internetu, uz saglasnost Okružnog javnog tužilaštva u Doboju, a po naredbi Osnovnog suda u Doboju, uhapšen je R.P. iz Stanara", saopćeno je iz MUP-a RS.

Sumnjiči se da je izvršio krivično djelo "Izrada i unošenje kompjuterskih virusa" i krivično djelo "Pranje novca".

"Pretresom stambenih i drugih prostorija koje koristi lice R.P. u Stanarima pronađeno je i oduzeto više komada različitih mobilnih telefona, računara, tablet, više komada prenosnih memorija, SIM kartica različitih telekom operatera iz Evrope i svijeta, uplatnice, isplatnice i evidencije koje se mogu dovesti u vezu sa predmetnim krivičnim dijelima, kao i novac u iznosu oko 37.000 KM u raznim apoenima konvertibilnih maraka i evra. Takođe je izvršeno blokiranje bankovnog računa na kojem se nalazi oko 46.000 KM", saopćeno je iz MUP-a RS.

Istragom je utvrđeno da je osumnjičeni zajedno sa osobama s područja istočne Evrope vršio unošenje kompjuterskih virusa oštećenima sa područja Velike Britanije, SAD i drugih zemalja zapadne Evrope i svijeta, sa svrhom kreiranja mreže zaraženih računara -"Botnet" nakon čega su kontrolisanom upotrebom mreže zaraženih računara vršili napade -DDoS, Ransomware, u cilju sticanja protivpavne imovinske koristi.

"Nakon izvršene kriminalističke obrade, uz saglasnost postupajućeg tužioca OJT Doboj, lice lišeno slobode je pušteno na slobodu, dok će protiv njega nadležnom tužilaštvu biti podnešen izvještaj o izvršenom krivičnom djelu biti proslijeđen", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije