Uhapšeni osumnjičeni za paljenje nacionalnog spomenika

Radiosarajevo.ba
Uhapšeni osumnjičeni za paljenje nacionalnog spomenika
Pripadnici Policijske stanice Jajce, nakon obavljenog uviđaja, uhapsili su šest mladih osoba iz ovog grada pod sumnjom da su protekle noći podmetnuli požar u kojem su izgorjele četiri vodenice na Plivskim jezerima, javio je dopisnik Agencije ONASA.

Radi se o četiri od 21 vodenice koje su prije dvije godine proglašene nacionalnim spomenikom, a zahvaljujući brzoj intervenciji vatrogasaca spriječeno je širenje požara.

Ovaj incident izazvao je ogorčenje građana Jajca, jer su vodenice na Plivskim jezerima, stare više od 400 godina, jedan od zaštitnih znakova ovog grada i uvijek su privlačile veliki broj turista.

Općina Jajce osudila je čin vandalizma kojim su uništene vodenice.

"Protekle noći za sada nepoznati počinioci oskrnavili su nacionalni spomenik i svojim vandalizmom uništili dio kulturno-historijskog blaga BiH. U potpunosti su izgorjele četiri drvene vodenice iz kompleksa mlinčića na Malom Plivskom jezeru u Jajcu", saopštila je nadležna služba Općine Jajce.

Nacionalnim spomenikom pod zaštitom države mlinčići su proglašeni 2009. godine i jedan su od 24 nacionalna spomenika na području Jajca, a Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Plivska jezera sa kompleksom od 20 vodenica na Plivi proglasila je kulturnim krajolikom.

"Mlinčići baštine tradiciju ovog kraja i velika su atrakcija, kako za Jajčane, tako i za brojne turiste koji posjećuju ovaj grad. Bez obzira na sve pokušaje uništenja, Općina Jajce će i dalje ljubomorno čuvati i brinuti o kulturnom blagu svoga grada. Pred Općinom Jajce je novi izazov u kojem će učiniti maksimalan trud i napor kako bi sanacija ovih objekata uslijedila veoma brzo", navodi se u saopštenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije