Uhapšeni bivši komandanti i pripadnici VRS osumnjičeni za genocid

1
Radiosarajevo.ba
Uhapšeni bivši komandanti i pripadnici VRS osumnjičeni za genocid
Foto: EPA-EFE / Srebrenica, juli 1995.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su više nekadašnjih komandanata i pripadnika Vojske RS (VRS) na području Zvornika, Šekovića, Han Pijeska, Vlasenice i Bileće, osumnjičenih za genocid počinjen u julu 1995. godine nakon pada Srebrenice, Zaštićene zone Ujedinjenih nacija.

Prema saopštenju Državnog tužilaštva, uhapšene osobe se sumnjiče za učestvovanje u zarobljavanju i ubistvu oko 70 žrtava – bošnjačkih muškaraca i dječaka, kao i jedne žene – 15., 19. i 23. jula 1995. godine na lokaciji Jarovlje u Vlasenici, te dvije lokacije na području Bišine-Šekovići, piše Detektor.ba.

Nakon toga, kako se navodi, osumnjičeni su organizovali mehanizaciju i provodili aktivnosti na uklanjanju tijela ubijenih.

Kamiondžija iz BiH proklizao i izazvao lančani sudar u Austriji: Ima i povrijeđenih

Kamiondžija iz BiH proklizao i izazvao lančani sudar u Austriji: Ima i povrijeđenih

Prema haškim presudama koje je analizirao Detektor u Bazi sudski utvrđenih činjenica o ratu u BiH, u Bišini je 23. jula 1995. ubijeno najmanje 39 Bošnjaka koji su prethodno zarobljeni na području Vlasenice, te odvezeni kamionom i likvidirani.

U presudi nekadašnjem komandantu Glavnog štaba VRS-a Ratku Mladiću konstatovano je da su u ubistvima 23. jula 1995. godine u Bišini učestvovali pripadnici 10. diverzantskog odreda VRS-a.

Mehanizam za međunarodne krivične sudove u Hagu osudio je Mladića na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Uhapšene osobe, prema Tužilaštvu, bit će dovedene postupajućem tužiocu koji će, nakon ispitivanja osumnjičenih, odlučiti o daljnjim aktivnostima u predmetu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije