Uhapšene tri osobe zbog ilegalnog posjeda oružja

Radiosarajevo.ba
Uhapšene tri osobe zbog ilegalnog posjeda oružja

Operativnim radom na terenu te prema podacima dobijenim od Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Tima krimolovci, došlo se do saznanja da lica Č.S. i H.N. iz Zenice, nelegalno posjeduju vatreno oružje sa kojim vrše krivolov na području naseljenog mjesta Gladovići, općina Zenica. 

Prema informacijama dostavljenim od strane Tima krimolovci, vršene su operativne provjere u vezi saznanja da lice N.I., u kućama koje koristi u ulicama Pojske i  Konjevići, općina Zenica, posjeduje dvije automatske puške i jedan pištolj.

Izvršeni su  pretresi kuće i pratećih objekata, koje koristi lice Č.S.. Pronađena je puška M-48, puška M-56, tzv."Šmajser", sa jednim metalnim okvirom u kojem su se nalazila 2 puščana metka kalibra 7,62, te jedan metalni okvir za automatsku pušku u kojem se nalazilo 30 komada puščanih metaka kalibra 7,62 mm.

Izvršenim pretresom porodične kuće i drugih objekata vlasništvo lica H.N. pronađeni su i privremeno oduzeti slijedeći predmeti: jedna automatska puška sa drvenim kundakom, jedna puška M-48, 5 komada puščanih metaka za lovačku pušku kalibra 12/12 mm, 3 metalna okvira za automatsku pušku, 514 komada puščanih metaka kalibra 7,62 mm, te 23  komada manevarskih metaka kalibra 7,62 mm.

Izvršenim pretresom kuća koje legalno koristi lice N.I. pronađeni su i privremeno oduzeti slijedeći predmeti: jedna poluautomatska sa 10 komada puščanih metaka u okviru kalibra 7,62 mm, 20 komada puščanih metaka kalibra 7,9 mm, 2 ručne bombe M93 i F1 sa upaljačem, 5 komada metaka od protivavionskog topa,  6 komada puščanih metaka kalibra 8,57 i 7,9 mm, te jedan  bajonet za pušku M-48. 

Pronađeno oružje i municija su privremeno oduzeti, dok su lica N.I., Č.S. i H.N.  lišena slobode, te privedena u službene prostorije Policijske uprave I u Zenici, gdje im je određena mjera zadržavanja, nakon čega je nad istim zavedena kriminalistička obrada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije