Uhapšene tri osobe za zločine u Čajniču

Radiosarajevo.ba
Uhapšene tri osobe za zločine u Čajniču

Milun Kornjača, Milorad Živković i Duško Tadić, osumnjičeni za zločin protiv čovječnosti počinjen u Čajniču tokom proteklog rata u Bosni i Hercegovini, uhapšeni su po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine u Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine u Sarajevu, saopćeno je danas iz Tužiteljstva BiH.

Uhapšeni će tokom dana biti predati nadležnom tužitelju koji će ih ispitati te odlučiti da li će Sudu Bosne i Hercegovine uputili prijedlog za određivanje pritvora.

Svi uhapšeni rođeni su i nastanjeni u općini Čajniče, a slobode su ih lišili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), javlja Fena.

Pretresene policijska stanica i Općina Čajniče

Milun Kornjača, rođen 6. januara 1954., Milorad Živković Žika, rođen 11. maja 1956. i Duško Tadić Rus, rođen 2. januara 1964., osumnjičeni su da su između aprila i decembra ratne 1992. godine, u općini Čajniče planirali, organizirali i sudjelovali u širokom i sistematskom napadu protiv nesrpskog stanovništva u toj općini.

Osumnjičeni se terete da su krivi za krivična djela progona i protupravnog lišenja slobode, mučenja, prisilne nestanke osoba, ubistva i druga nečovječna djela počinjena prema nesrpskom stanovništvu općine Čajniče.

Po nalogu Tužiteljstva BiH, pretreseno je više lokacija, odnosno prostorija Stanice javne sigurnosti Čajniče, Općine Čajniče i obiteljskih kuća osumnjičenih, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije