Uhapšene četiri osobe zbog zločina u Dretelju

Radiosarajevo.ba
Uhapšene četiri osobe zbog zločina u Dretelju


Zbog sumnje da su počinili ratne zločine u logoru Dretelj u Čapljini, danas su, u akciji SIPA-e, a po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, uhapšeni Srećko Herceg, Ivan Medić, Ivan Zelenika i Marina Grubišić-Fejzić.

Oni su osumnjičeni za kaznena djela zločina protiv čovječnosti iz članka i ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Sumnjiče da su u maju 1992. godine, u svojstvima upravnika logora, stražara ili pripadnika formacija HOS-a, počinili ratne zločine nad civilima srpske nacionalnosti sa područja Čapljine i drugih mjesta, koji su bili protuzakonito zatočeni u nečovječnim uvjetima u logoru Dretelj, gdje su nad žrtvama počinjena zlostavljanja, mučenja, premlaćivanja, silovanja i seksualna zlostavljanja zatočenica i zatočenika, kao i mučenja na izrazito ponižavajuće načine.

Više osoba je umrlo od posljedica zlostavljanja i premlaćivanja, a nekima se nakon odvođenja iz ćelija, gubi svaki trag.

Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužitelju, koji će ispitati osumnjičene, nakon čega će odlučiti o pokretanju prijedloga za određivanje pritvora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije