Uhapšena šesta osoba za zločine u Trusini

Radiosarajevo.ba
Uhapšena šesta osoba za zločine u Trusini

Šezdesetjednogodišnjeg Jusufa Hadžajliju, zvanog Homeini, uhapsili su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) na području Konjica, zbog postojanja osnova sumnje da je 16. aprila 1993. godine učestvovao u napadu na hrvatsko stanovništvo u selu Trusina.

Osumnjičeni je u to vrijeme, smatra Državno tužilaštvo, bio pomoćnik komandanta za sigurnost 45. brdske brigade Armije BiH (ABiH) “Neretvica”.

Tužilaštvo BiH će nakon saslušanja Hadžajlije odlučiti da li će Sudu BiH podnijeti prijedlog za određivanje pritvora.

Osim Hadžajlije, zbog zločina u Trusini uhapšeni su još Nedžad Hodžić, Mensur Memić, Dževad Salčin, Senad Hakalović i Nihad Bojadžić, a prema pisanju medija, na teritoriji SAD-a uhapšeni su Rasema Handanović i Edin Džeko, te se navodno čeka njihovo izručenje.

Svi su osumnjičeni da su, kao pripadnici Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar” i 45. brdske brigade ABiH, učestvovali u napadu na selo Trusina, kada su ubijene 22 osobe – 19 civila i tri pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koja su se prethodno predala. Istog dana ranjena su i četiri civila, među kojima i dvoje djece.

bim.ba/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije