Uhapšena Monika Simonović

Radiosarajevo.ba
Uhapšena Monika Simonović


U utorak uvečer u Prijedoru je uhapšena Monika Simonović, osumnjičena za ratne zločine počinjene tokom rata u Brčkom.

Monika Ilić (djevojačko prezime Simonović) je uhapšena nakon praćenja telefonskih poziva, a uhapšena je u kući u kojoj je živjela u vanbračnoj vezi sa suprugom i djetetom.

Ona je tokom jučerašnjeg dana privedena u Policiju Brčko Distrikta BiH na kriminalističko-tehničku obradu, te će u toku današnjeg dana biti predata Tužilaštvu Brčko Distrikta BiH na krivičnopravno procesuiranje.

Po riječima Zekerije Mujkanovića, glavnog tužioca Tužilaštva Brčko Distrikta BiH, nakon lišenja slobode Monike Simonović, očekuje se da ona danas bude sprovedena u prostorije Tužilaštva gdje će saglasno propisanoj proceduri biti ispitana u svojstvu osumnjičene, zbog osnovane sumnje da je izvršila ratni zločin protiv stanovništva.

„Nakon što bude ispitana, Tužilaštvo će osnovnom sudu predložiti da se odredi mjera pritvora zbog opasnosti od bijega da bi se na takav način uspješno odvijao krivični postupak.“, istakao je Mujkanović.

On je dodao da Osnovni sud po prijemu prijedloga Tužilaštva ima 24 sata da donese adekvatnu odluku.

Ranije su mediji pisali da je Monika živjela u Srbiji, te da su te podatke imali i u policiji Distrikta, ali da su bili nemoćni jer je u drugoj državi. Imala je bh. i srbijansko državljanstvo.

Simonović je osumnjičena za ratne zločine počinjene nad bošnjačkim i hrvatskim logorašima u brčanskom logoru Luka. Ona je, navodno, bila djevojka ratnog zločinca Gorana Jelisića Adolfa, koji je u Haaškom tribunalu osuđen na 40 godina zatvora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije