Uhapšena Azra Bašić, osumnjičena za ratne zločine

Radiosarajevo.ba
Uhapšena Azra Bašić, osumnjičena za ratne zločine


Američka je policija u utorak u saveznoj američkoj državi Kentucky uhapsila 51-godišnju ženu, rođenu u Hrvatskoj, osumnjičenu za ratne zločine počinjene tokom rata u BiH, prenose u četvrtak lokalni američki mediji pozivajući se na policijske izvore, javlja agencija Hina.

Američki mediji identificiraju je kao Azru Bašić, koja živi u Stantonu u Kentuckyju i navode, pozivajući se na sudsku dokumentaciju, da je osumnjičena za zlostavljanje i ubistva Srba u logoru u BiH u razdoblju od travnja do jula 1992. godine te da je

uhapšena temeljem tjeralice iz BiH.

Interpol je locirao Bašić u Kentuckyju još 2004. godine, a sud u BiH izdao je međunarodni nalog za hapšenje u oktobru 2006. godine. BiH je SAD-u uputila zahtjev za izručenjem u februaru 2007. godine, a na američki zahtjev dodatnu dokumentaciju o počinjenim zločinima vlasti BiH dostavile su prošle godine.

Američka policija tek je otkrila da je uhapšena u utorak u Kentuckyju, a mediji prenose da je, prema dokumentaciji okružnog suda u Lexingtonu 51-ogodišnja žena učestvovala u okrutnim zločinima dok je bila zapovjednica u hrvatskim snagama u BiH.

U pratećoj sudskoj dokumentaciji navode se iskazi svjedoka po kojima je osobno ubila jednog pretučenog srpskog muškarca tako što mu je prerezala vrat, a nakon toga je prisilila druge zatočenike da ližu krv ubijenog. U dokumentaciji se navodi niz drugih okrutnih djela koja joj se stavljaju na teret, poput paljenja ruku i lica zatočenika, urezivanje križa s četiri slova C na čelo i leđa zatočenih, rezanje uha, lizanje stakla.

Bašić je rođena kao Azra Alešević 1959. godine u Rijeci, prenose mediji koji ne navode čije državljanstvo ima. Od podataka navode da ima vozačku dozvolu izdanu u Kentuckyju te da je evidentirana u poreznom sistemu u koji se upisuju američki državljani te strani s dozvolom rada i boravka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije