Uhapšen Saša Lipovac

Radiosarajevo.ba
Uhapšen Saša Lipovac


Četrdesetogodišnji državljanin BiH Saša Lipovac, optužen za ratni zločin, za kojim je Vrhovni sud Republike Srpske raspisao potjernicu, uhapšen je u Gruziji, potvrdio je sekretar Ministarstva pravde BiH Jusuf Halilagić.

Halilagić je naveo da se Lipovac nalazi u ekstradicionom pritvoru i da bi u narednim danima trebalo da bude deportovan u BiH.

"Ministarstvo pravde BiH je 14. januara ove godine nadležnom sudu u Tbilisiju poslalo sva neophodna dokumenta u vezi s njegovom ekstradicijom. Postupak je u toku, a sve dalje radnje sada zavise od gruzijskog pravosuđa", pojasnio Halilagić za Nezavisne novine.

Iz Vrhovnog suda Republike Srpske potvrđeno je da je potjernica za Lipovcem raspisana još 2008. godine, i to nakon što se optuženi nije pojavio na drugostepenom ročištu u slučaju ratnog zločina nad Bošnjacima iz sela Liskovac kod Gradiške. Lipovčev advokat Nenad Balaban rekao je da je njegov klijent uhapšen kada se iz Azerbejdžana preko Gruzije vraćao u Moskvu.

"Prema posljednjim informacijama, Lipovac je u centralnom zatvoru u Tbilisiju i ne dozvoljavaju mu da pozove bilo koga od uže porodice niti advokata", rekao je Balaban, dodavši da je njegov klijent došao na suđenje u Vrhovni sud RS 2008. godine, bio bi pravosnažno oslobođen.

Sudsko vijeće banjalučkog Okružnog suda je 19. februara 2007. godine Lipovca i Dražena Nikića, takođe iz Gradiške, oslobodilo optužnice.

Nakon ove presude uslijedila je žalba banjalučkog Okružnog tužilaštva, pa je Vrhovni sud RS prihvatio žalbu i u ponovljenom suđenju pravosnažno oslobodio Dražena Nikića, dok Lipovcu nije bilo ni traga, pa se, s obzirom na važeći zakon, postupak protiv njega morao razdvojiti i raspisati Interpolova potjernica.

ftv/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije