Ugroženi spomenici: Hastahana, hotel Zagreb...

Radiosarajevo.ba
Ugroženi spomenici: Hastahana, hotel Zagreb...

Obrušavanja i ugrožena stanja nacionalnih spomenika, izazvana velikim sniježnim padavinama koje su zadesile BiH tokom ovog sibirskog februara, zabrinuli su Komisiju za očuvanje nacionalnih spomenika koja ne posjeduje potpune podatke o stanju kulturnih dobara.

Komisija je stoga pozvala sva pravna i fizička lica, institucije, organe lokalne vlasti i građane BiH da obavijesti Komisiju o svim primjećenim rizicima ili štetama nanesenim kulturnom naslijeđu uslijed prirodne nepogode.

Bojazan zbog poplava

Građani se mogu obratiti na direktni telefonski broj 033 276 760 (lokal 71), poslatifaks na broj 033 276 768 ili e-mail na aneks8ko@bih.net.ba.

Kako su naveli danas (25. februara) u saopštenju, sniježno nevrijeme proizvelo je fatalne posljedice po nekolicinu objekata: prva bolnica u Sarajevu – Hastahana, sagrađene 1866, te zgrada hotela Zagreb i Crvenog krsta u glavnom gradu BiH.

Kakva sudbina čeka hotel Zagreb?

Komisija je izrazila zabrinutost da bi moglo doći dopotpunog urušavanja ovih objekata.

„Također, pored velikih količina snijega i leda koji su oštetili spomenike, postoji bojazan da bi i poplave bi mogle dodatno ugroziti ionako ugroženo naslijeđe BiH. Posebno smo zabrinuti za spomenike koji se nalaze na Listi ugroženog naslijeđa u Bosni i Hercegovini.

Apel institucijama

Prijeteće poplave mogu izazvati rizike visokog nivoa za dobra na Listi svjetske baštine UNESCO (Most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu i Stari most u Mostaru) i spomenike koji se nalaze na Tentativnoj listi UNESCO“, stoji u saopštenju.

Navedena komisija je stoga apelovala kod svih institucija - od Vijeća ministara BiH preko entitetskih i kantonalnih vlada pa do općina - da u programe prevencije, mitigacije i otklanjanja šteta uključe kulturno-historijsko naslijeđe, kao i da neodložno pristupe otklanjanju i ublažavanju posljedica na već oštećenim spomenicima.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije