UG 'Zašto ne': Lični podaci građana nisu zaštićeni

Radiosarajevo.ba
UG 'Zašto ne': Lični podaci građana nisu zaštićeni

Udruženje građana ''Zašto ne'' uputilo je zvanični prigovor Agenciji za zaštitu ličnih podataka BiH koji se odnosi na povredu ličnih podataka građana prilikom Popisa stanovništva, stanova i domaćinstava u BiH, javlja Fena.

U Udruženju smatraju da je činjenicom da popisivači popunjene popisnice nose kući zbog neosiguranja ''skladištenja popisnog materijala uz ispunjenje propisanih sigurnosnih mjera i uslova određenih Zakonom o zaštiti ličnih podataka'', prekršen Zakon o zaštiti ličnih podataka BiH, kao i dio Zakona o popisu stanovništva, stanova i domaćinstava u BiH, koji se odnosi na čuvanje ličnih podataka. 

Smatraju i da je ovim prekršen i Zakon o zaštiti ličnih podataka i to njegov Član 11. koji se odnosi na sigurnost podataka, Član 16. koji se odnosi na Obavezu čuvanja tajnosti podataka, kao i Član 20. koji se odnosi na zaštitu podataka koji se obražuju u statističke, arhivske i naučne svrhe. 

Podsjetili su da su popisne komisije lokalne samouprave prema Članu 26. stavu k) Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine, dužne osigurati ''skladištenje popisnog materijala uz ispunjenje propisanih sigurnosnih mjera i uslova određenih Zakonom o zaštiti ličnih podataka'', saopšteno je danas iz ovog udruženja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije