Udruženje logoraša uputilo oštru poruku na 3. godišnjicu od presude "šestorki"

0
Radiosarajevo.ba
Udruženje logoraša uputilo oštru poruku na 3. godišnjicu od presude "šestorki"
Foto: Al Jazeera / Arhiv / Dretelj

Udruženje logoraša Mostar uputilo je saopćenje povodom treće godišnjice od donošenja presude Međunarodnog suda u Hagu izrečene "šestorki" i Republici Hrvatskoj za Udruženi zločinački poduhvat na prostoru Bosne i Hercegovine.

Njihovo saopćenje prenosimo u cjelosti:

"Presuđeni zločinci su personifikacija zla na prostoru Grada Mostar i Bosne i Hercegovine, a sve sa ciljem provođenja politike koja je željela napraviti etnički čist prostor samo za jedan narod.

Sve žrtve u toj presudi su vidjeli tračak nade da će doći do katarze sljedbenika tadašnje politike zločina, počinjenih zbog političkih ciljeva i teritorijalne pretenzije na našu jedinu Bosnu i Hercegovinu, a sve zarad stvaranja čistih etničkih prostora.

Logoraši Grada Mostara i Hercegovine bit će podsjetnik na to vrijeme zločina i bit ćemo oni koji će opominjati buduće generacije da se izgradnja „svoje sreće” ne gradi na tuđoj nesreći i na zločinu.

Pogubnost takve politike pokazala je presuda haškog tribunala kojeg ti isti u jednom momentu priznaju, a u drugom ne priznaju jer se kosi sa njihovim ciljevima.

Svi sljedbenici Tuđmanove fašisoidne ideje „humanog preseljenja” na prostoru našeg grada i Bosne i Hercegovine su doživjeli potpuni fijasko koji se ogleda u izricanju presude, koja je istorijski fakt i istorijska opomena za sve one koji još žive tu ideju i istu slijepo slijede.

Svjedoci smo da su zločinci osuđeni ali ideja i te kako živi u politici političke partije koja za sebe voli da kaže da je "legitimni" predstavnik hrvatskog naroda.

Odraz takve politike je pokušaj stvaranja i stolnog hrvatskog grada, ali im poručujemo da će ta suluda ideja završiti kao što je završila i tzv HRHB, a to je na "smetljištu" istorije.

Nakon 12 godina smo dočekali da u našem gradu imamo izbore, Logoraši Grada Mostara pozivaju sve građane Mostara da izađu na izbore i da ideju čistih prostora porazimo i napokon zatvorimo vrata za sve one koji jašu na ovoj ideji godinama. Mostar je grad za sve bez obzira na vjeru, naciju i boju kože te sa tim se moraju pomiriti i najveći sljedbenici ideje tzv. HRHB.

Moramo još reći po ko zna koji put da su žrtve koje su preživjele torture u logorima tzv. HR HB razočarani radom svih pravosudnih institucija u Bosni i Hercegovini.

Rezultat tih pravosudnih institucija u kažnjavanju ratnih zločinaca na ovom prostoru je poražavajuće. U našem slučaju smo ogorčeni na rada Kantonalnog tužilaštva HNK, koje svakodnevnim aktivnostima pokazuje žrtvama ali i zločincima da se zločin isplati, a sve iz razloga ne provođenja istraga protiv počinioca ratnih zločina na prostoru Hercegovine.

Umjesto da im ova presuda bude poticaj za aktivnije istraživanje počinjenih zločina i procesuiranje zločinaca koji slobodno šetaju gradom i stvaraju osjećaj straha kod žrtava, dešava se obrnuto, ova presuda je bila za iste poticaj da se ti zločini zataškavaju i da se istrage ratnih zločina svedu na minimum.

Pitamo Tužilaštvo HNK da li su aktivnosti koje provode na prostoru Hercegovine pokušaj izjednačavanja i pravljenja balansa neprocesuiranjem ratnih zločinaca koji su nas držali zatvorene i pod neviđenim torturama u logorima Heliodrom, Dretelj, Gabela, Ljubuški, Široki, Koštana bolnica i još mnogima koji nisu registrovani kao mjesta zatočenja naših članova.

Razočarani smo i djelovanjem svih političkih subjekata u dosadašnjem periodu. Jasna je činjenica da su logoraši jedina kategorija žrtava rata koja nema apsolutno riješen status niti su prepoznati u bilo kom zakonu.

Sve nam ovo govori da smo sve više nepoželjni svjedoci jednog vremena koje će ipak ostati zapisano kroz istoriju zahvaljujući ovoj presudi, a ne onom što su svi politički subjekti učinili kako bi se taj status riješio.

Cijeloj bosansko-hercegovačkoj javnosti skrećemo pažnju da institucije koje bi trebalo da zaštite žrtve, ne rade svoj posao.

Pitamo sve državne i federalne institucijama te sve političke subjekte, šta čine na zaštiti logoraša koji su jedina kategorija žrtava rata koja nije prepoznata niti u jednom Zakonu?

Šta čine na tome da žrtve UZP-a uz pomoć tih istih institucija ostvare svoja pravo za naplatu ratne odštete od strane Republike Hrvatske koja je aktivni učesnik UZP-a?

Po ko zna koji put skrećemo pažnju svima koji uredno primaju plate za svoj „rad” da su dužni štititi interese svih svojih građana bez obzira na ime, vjeru i naciju, a posebno žrtava proteklog rata među kojima su i logoraši da će njihova indolentnost na provođenju zakona biti mrlja na njihovoj savjesti. Svi će morati da shvate da će sa naše strane biti stalno opominjani na svoju obavezu brige o žrtvama tortura i na obavezu procesuiranja zločinaca, jer je to jedini način koji može donijeti mir i normalan život na ove prostore", istakli su iz Udruženja logoraša Mostar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije