Udruženje hrvatskih logoraša u BiH prozvalo Džaferovića negatorom zločina

13
Radiosarajevo.ba
Udruženje hrvatskih logoraša u BiH prozvalo Džaferovića negatorom zločina
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Šefik Džaferović

Hrvatsko udruženje logoraša u Bosni i Hercegovini licemjernom je ocijenilo učestvovanje člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića u četvrtak u Koloni sjećanja u Vukovaru.

Kažu da je samo dan ranije negirao "zločine Armije RBiH nad Hrvatima Bosne i Hercegovine".

"Džaferović je imao drskosti otići u Vukovar samo dan nakon što je negirao zločine bošnjačke Armije BiH nad Hrvatima Bosne i Hercegovine. Kao članovi Hrvatske udruge logoraša Domovinskog rata u BiH najoštrije osuđujemo licemjernu i zlu izjavu prvog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića", saopćeno je iz Udruge hrvatskih logoraša u BiH.

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Džaferović je u Vukovaru u četvrtak izrazio saučešće prema žrtvama, te istaknuo kako su barbarski masovni zločini srpske strane započeli u Vukovaru te kulminirali genocidom u Srebrenici. Hrvatskim logorašima iz BiH zasmetalo je što je Džaferović večer ranije u Jablanici, povodom obilježavanja osnivanja 4. Korpusa Armije BiH, kazao kako iza vojske Armije RBiH nisu ostale grobnice ni logori.

"Tamo gdje je bila legalna vlast i Armija BiH poštovana su ljudska prava svih ljudi, očuvani su svi kulturno-povijesni, vjerski objekti i spomenici. Iza Armije BiH nisu ostale masovne grobnice i logori", rekao je Džaferović.

Kako navode hrvatski logoraši iz BiH, samo stotinjak metara od mjesta ceremonije u Jablanici tokom rata za Hrvate u BiH postojao je logor Muzej narodne revolucije u kojem je bilo, tvrde oni, zarobljeno oko 600 Hrvata, za što postoje i dvije presude Suda BiH.

Hrvatski logoraši iz BiH naveli su kako je odlaskom u Vukovar, član Predsjedništva BiH "uprljao ovo i za nas Hrvate iz BiH sveto mjesto".

Udruga hrvatskih logoraša u BiH ističe kako je bošnjačka Armijom za vrijeme rata uspostavila 331 logor i zatočenički centar za Hrvate na području Bosne i Hercegovine. Kroz te logore prošlo je 14.500 Hrvata, kažu oni. Hrvati su u njima zlostavljani na iznimno okrutan način, dodali su.

Posebno su istaknuli žrtvu Bugojna u kojem su proljetos ukopani posmrtni ostaci četiri Hrvata, iz grupe od 21 najvišeg političkog i vojnog dužnosnika, koji su najprije bili zarobljeni u logore, a zatim ubijeni na lokaciji izvan grada, tvrde hrvatski logoraši u BiH, piše portal Jutarnji.hr

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije