Udruženje 'BH novinari' osuđuje ispitivanje novinara Avaza: Nedopustiv upad maskiranih osoba

Radiosarajevo.ba
Udruženje 'BH novinari' osuđuje ispitivanje novinara Avaza: Nedopustiv upad maskiranih osoba

Povodom hapšenje Fahrudina Radončića, predsjdnika Saveza za bolju budućnost Bosne i Hercegovine i delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH, oglasilo i Udruženje BH novinari.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari upućuje javni protest Tužilaštvu Bosne i Hercegovine i Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) zbog upada maskiranih i dugim cijevima nauoružanih policajaca u redakciju Dnevnog avaza, te zastrašivanja i ispitivanja novinara i urednika ovog dnevnog lista.

SIPA: Predmet pretresa nije medij Dnevni avaz, nego prostorije koje koristi Fahrudin Radončić

UO BH novinara podržava aktivnosti pravosudnih institucija i sigurnosnih agencija, usmjerenih ka otkrivanju kriminlanih djela i hapšenju osoba koje su prekršile zakon.

Istovremeno, u ovom konretnom slučaju, smatramo nedopustivim demonstriranje sile prema Dnevom avazu i njegovim novinarima, te rušenje integriteta medija i ograničavanje prava na slobodu izražavanja kroz upad naoružanih policajaca u redakciju ovog medija.

Upravni odbor BH novinara poziva agenciju SIPA i Tužilaštvo BiH da hitno obustave prestres prostorija ovog dnevnog lista, te da iskoriste druga legitimna i zakonska sredstva za dobijanje informacija i dokumneta od značaja za istragu, a koja neće  dovesti u pitanje pravo na slobodu izražavanja niti ugroziti slobodan i siguran rad  novinara i urednika Dnevnog avaza.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije