Udruženja žrtava u BiH o puštanju Ratka Mladića na slobodu

Anadolija
Udruženja žrtava u BiH o puštanju Ratka Mladića na slobodu

Nakon što je vlada Srbije izdala garanciju za privremeno puštanje na slobodu Ratka Mladića, za kojeg će MKSJ izreći prvostepenu presudu u novembru 2017. godine iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Pokreta Majke enklava Srebrenica i Žepa poručuju da Srbija sa ovim samo još jednom potvrđuje svoju ulogu skrivanja i zaštite optuženih, ali i osuđenih ratnih zločinaca.

"Postavlja se pitanje zašto vlada Srbije izdaje garanciju, ima li vlada Srbije uopšte kompetencije, koji su motivi vlade Srbije i kojim povodom to radi s obzirom da će presuda Mladiću biti izrečena za nešto više od mjesec dana, dakle, za provođenje procedure i donošenje bilo kakve odluke na osnovu zahtjeva Srbije jednostavno ne postoji dovoljno vremena", saopćeno je iz ovih udruženja.

Istakli su da je potpuno jasno da će zahtjev Srbije biti odbačen te podsjetili da se sud već očitovao u maju 2017. godine, "kada je Rusija dala garancije za privremeno puštanje Mladića na slobodu, i vrlo jasno je obrazložio razloge zbog kojih Mladić ne može biti pušten od toga da se više od decenije krio po, prije svega, Srbiji pa do toga da je u MKSJ došao sa jako narušenim zdravljem i da je zahvaljujući ljekarima u pritvorskoj jedinici, ali i ljekarima iz Holandije njegovo zdravstveno stanje stabilno".

"Srbija sa ovim samo još jednom potvrđuje svoju ulogu skrivanja i štićenja optuženih ali i osuđenih ratni zločinaca, potvrđuje svoju oprijedjeljenost da je ostala pri svom stavu negiranja počinjenih zločina, i sa tim potvrđuje vlastito učešće u počinjenim zločinima.

Zemlja koja krije na hiljade optuženih za ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini, zemlja koja krije osuđene ratne zločince od Stankovića do Đukića, zemlja čija Vojnomedicinska akademija, kao na traci, izdaje razna uvjerenja optuženim i osuđenim ratnim zločincima sa kojima ih proglašava u većini slučajeva psihološki poremećenim osobama, ne može da da garanciju da će ispuniti dogovor te da će optuženi ratni zločinac izaći pred lice pravde pri izricanju presude", dodali su iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Pokreta Majke enklava Srebrenica i Žepa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije