Udruženja reagovala na izjave o Otvorenoj mreži i transplantaciji u BiH: Nije tačno...

1
Radiosarajevo.ba
Udruženja reagovala na izjave o Otvorenoj mreži i transplantaciji u BiH: Nije tačno...
Facebook / Dijaliza/Ilustracija

Udruženje za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju u BiH, Donorska mreža u BiH i Udruženje dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH oglasili su se danas saopćenjem za javnost povodom, kako su naveli, dezinformacija o transplantaciji organa u BiH.

Obratili su se "vezano za istupe predstavnika NVO Otvorena mreža, njihovih zastupnika, pa i pojedinih istaknutih javnih ličnosti i ljekara, koji tvrde da je Otvorena mreža jedina rješavala probleme dijaliznih pacijenata koji su čekali na transplantaciju".

"Posebno je važno da se osvrnemo na izjave da je ova NVO uradila više transplantacija od države BiH, što nije istina. Iako smo i sami posljednjih mjeseci apelovali i kritikovali obustavu transplantacija zbog pandemije, smatramo da ove izjave štete i mogu ugroziti procese u kojima mi, kao udruženja, zajedno s medicinskim stručnjacima dosljedno radimo", naveli su iz ovih udruženja. 

Istakli su da se u Bosni i Hercegovini transplantacije rade već 21 godinu te da će se raditi i dalje, te da u BiH postoje tri transplantacijska centra, i to u UKC Tuzla, KCUS i UKC Banja Luka.

"Od 1999. godine se rade transplantacije u BiH, a ova tri centra su do sada uradila oko 320 transplantacija bubrega i jetre te još nekoliko stotina transplantacije rožnice. 

Građani BiH treba da znaju da UKC Tuzla uspješno radi i transplantaciju jetre i transplantaciju rožnice, a u vrijeme pandemije urađeno je i šest transplantacija koštane srži. Po broju transplantacija u BiH, prednjači UKC Tuzla koji je od ukupnog broja uradio više od dvije trećine.

Ova tri udruženja već niz godina rade na raznim projektima, tribinama, edukaciji i promociji o važnosti donacije i transplantacije organa kako bi bila ojačana svijest građana jer bez donacije organa nema transplantacije", saopćili su.

Iz ova tri udruženja su naglasili da su protiv prikupljanja novca za transplantaciju organa osim ako je to neophodno i ako taj trošak liječenja ne pokriva Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH ili Fond solidarnosti FBiH.

Žele, naveli su, da se transplantacije rade u BiH, jer je to lakše, pristupačnije i jednostavnije za pacijente, a dodaju da su iz ZZOiRO FBiH osigurana sredstva za svaku transplantaciju i nema prikupljanja novca.

"Transplantacija kod nas košta puno manje pa ćemo tako imati i određenu uštedu, a uz transplantacijsku medicinu, razvijali bi ostale grane medicine u Bosni i Hercegovini, a ne u Francuskoj, Turskoj, Italiji ili Hrvatskoj", navedeno je u saopćenju.

Istaknuto je da nema sumnje da su Otvorena mreža i neke druge organizacije pomogle određenom broju pacijenata, te da je svaki spašen život neprocjenjiv, ali da to nije način na koji treba biti organizirana transplantacijska medicina u BiH. 

Pozvali su zdravstvene vlasti u BiH da ulože dodatne napore da bi transplantacija u BiH potpuno zaživjela i omogućila novi život za sve bolesne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije