Udruženja iz Srebrenice i Žepe: Otvoreno pismo Robinsonu i Brammerzu

Radiosarajevo.ba
Udruženja iz Srebrenice i Žepe: Otvoreno pismo Robinsonu i Brammerzu

Udruženja "Majke enklave Srebrenica i Žepa" i "Žena - žrtva rata" uputila su otvoreno pismo predsjedniku Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Patricu Robinsonu i glavnom tužitelju ICTY-a Sergeu Brammerzu u povodu skraćenja optužnice protiv Radovana Karadžića.

Članice udruženja su, navedeno je u pismu, "zaprepaštene činjenicom da je optužnica protiv Karadžića skraćena i da sudije pretresnog vijeća, sa sudijom Qwonom na čelu, nastavljaju s pritiskom da se optužnica protiv Karadžića smanji i skrati".

"Nemoralno, neljudski i nezakonito je skraćivati optužnicu zato što ICTY nema dovoljno sudnica i zato što je sudija Qwon 'izračunao' da će dnevno efektivno raditi tri i po sata, i to četiri dana u sedmici", stoji u otvorenom pismu.

Udruženja traže zaustavljanje pritiska sudskog vijeća na kraćenje optužnice te hitno osiguranje sudnice koja će biti stalno na raspolaganju u ovom slučaju.

"Cijenimo sve ono što ste do sada uradili za pravdu i istinu, ali posljednji događaji u slučaju Karadžić nas opredjeljuju da imamo ovakve reakcije", navedeno je u pismu.

FENA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije