Udar na obavještajno-sigurnosni sistem BiH

Radiosarajevo.ba
 Udar na obavještajno-sigurnosni sistem BiH

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić izjavio je danas u Sarajevu da u slučaju objavljivanja u medijima spiska prisluškivanih brojeva građana BiH ima posla za Tužiteljstvo BiH te da je ovo izravni udar na obvještajno-sigurnosni sustav BiH.

"Nezavisne novine" već nekoliko dana objavljuju spisak telefonskih brojeva koje su navodno prisluškivali Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA).

Krešić smatra da je u ovom slučaju jedan dio neodgovornih osoba zloupotrijebio položaj pristupa informacijama koje su plasirane u javnosti.

Ministarstvo sigurnosti BiH nema operativnu nadležnost nad ovim agencijama. SIPA je jedna od upravnih organizacija u sastavu Ministarstva sigurnosti s operativniom samostalnošću.

Krešić, međutim, očekuje da će biti provedena sustavna istraga, s obzirom na to da je ovo izravni udar na obvještajno-sigurnosni sustav BiH.

- Na ovako ranjiv sustav, ovo je još jedan udar koji će svakako imati značajne posljedice na njegovo funkcioniranje, upozorio je.

Naveo je da se ovdje radi o agencijama koje sukladno zakonu imaju pravo provoditi posebne istražne radnje nadzora nad telekomunikacijama onih osoba za koje sud odobri nalog.

Postoji ozbiljan posao da se sravni stanje svih brojeva s naredbama koje su izdate i Krešić očekuje da će agencije poduzeti određene aktivnosti u tom pravcu.

- Prema mojim informacijama koje sam danas dobio, među objavljenima ima jedan značajan broj brojeva koji apsolutno nije bio meta, a s druge strane je zabrinjavajuće da se u medijima pojavio jedan dio brojeva koji su aktivni u istragama. U pitanju je, osobno držim, veliki skandal, gdje će Tužiteljstvo BiH morati provesti aktivnosti da se utvrdi poštivanje Zakona o zaštiti tajnih podataka i mislim da će slučaj biti brzo razjašnjen, kazao je zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije