Učenici u Konjević Polju u školi, u Vrbanjcima i dalje bojkot

Radiosarajevo.ba
Učenici u Konjević Polju u školi, u Vrbanjcima i dalje bojkot

Roditelji bošnjačkih učenika koji pohađaju područnu Osnovnu školu Sveti Sava u Vrbanjcima, opština Kotor Varoš, ni danas nisu poslali djecu u školu naglašavajući da ostaju istrajni u toj odluci sve dok se u nastavni program ne uvede grupa nacionalnih predmeta, javio je dopisnik Anadolu Agency.

Istovremeno, bošnjački učenici u Konjević Polju, nakon 18-dnevnog bojkota nastave, od jutros su u školskim klupama.

"Nećemo odustati od prava koja nam garantuje i Ustav i Zakon o srednjem obrazovanju Republike Srpske, ali i privremeni sporazum iz 2002. godine. Obećanje da će naša djeca imati nastavu iz grupe nacionalnih predmeta dao nam je prije godinu i po dana bivši  ministar prosvjete Republike Srpske Anton Kasipovioć. I bez obzira što je došlo do smjene ministra u Vladi, smatramo da se obećano mora ispoštovati", izjavio je za AA Nijaz Smajlović, predstavnik roditelja učenika iz Vrbanjaca.

Istakao je da je za njih sporazum  koji je ministar prosvjete RS-a Goran Mutabdžija postigao s roditeljima bošnjačkih učenika iz osnovne škole u Konjević Polju da se grupa nacionalnih predmeta izučava kroz vannastavne aktivnosti, potpuno neprihvatljiv.

"Djeca bi, da savladaju i to gradivo, u školi ostajala dva časa duže. I zašto, ako im se u školske knjižice ne bi upisivao bosanski jezik. To je apsurdno i mi takvu neravnopravnost nećemo prihvatiti", rekao je Smajlović.

Dodao je da su svi roditelji složni, što su i potvrdili svojim jutrošnjim, osamnaesti dan zaredom, okupljanjem pred školom. Naglasio je da roditelje posebno „vrijeđa činjenica da za njihove zahtjeve nema razumijevanja ni načelnik opštine Kotor Varoš Dalibor Vučanović, čija su obećanja ostala samo na riječima, niti direktorica OŠ 'Sveti Sava' koja im se nijednom nije obratila“.

U Konjević Polju bošnjački učenici jutros su sjeli u školske klupe, potvrdio je za AA jedan od roditelja, Vehid Dedić.

"U ponedjeljak ćemo s ministrom Mutabdžijom precizirati ovdje u Konjević Polju sve što smo jučer dogovorili u Banja Luci", rekao je Dedić.

Naveo je da je za sve roditelje „prihvatljivo da djeca nastavu iz grupe nacionalnih predmeta uče kroz vannastavne aktivnosti“.

"Našoj djeci bit će bolje, jer je ministar obećao i reviziju nastavnog kadra koji je bio neadekvatan", izjavio je Dedić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije