Učenici iz Kamenice krenuli na nastavu

Radiosarajevo.ba
Učenici iz Kamenice krenuli na nastavu

Učenici bošnjačke nacionalnosti, koji su više od mjesec dana bojkotovali nastavu u područnoj Osnovnoj školi "Jovan Cvijić", u Kamenici kod Zvornika, od jučer su, odlukom njihovih roditelja, ponovo u školskim klupama.

"Donijeli smo odluku da se naša djeca, njih 41, vrate u školu. Oni od danas (jučer) normalno idu na nastavu. Mi i dalje nastavljamo borbu za naša prava", kazao  je" Sejad Selimović, član Savjeta roditelja, piše Oslobodjenje.ba.

Bojkot nastave počeo je kada su na konkursu primljena dva učitelja srpske nacionalnosti. Roditelji su tražili da se promijene uslovi na konkursu, te da njihovoj djeci predaju učitelji bošnjačke nacionalnosti. Inače, konkurs je raspisan nakon što su dva učitelja bošnjačke nacionalnosti otišla na bolovanje.

"Jedna učiteljica je na naš zahtjev prekinula porodiljsko bolovanje i vratila se u školu. Tražimo da našu djecu uče Bošnjaci. Trenutno u školi imaju dva učitelja bošnjačke i jedan srpske nacionalnosti", kazao je Selimović, dodajući da će roditelji i dalje tražiti veći broj Bošnjaka u Školskom odboru i veći broj zaposlenih Bošnjaka u centralnoj školi "Jovan Cvijić", koju pohađa 31 dijete bošnjačke nacionalnosti.

Roditelji su se žalili i na problem vodosnabdijevanja, zbog kojeg su učenici morali koristiti neuslovne, vanjske toalete. Također, veliki problem bio je i prevoz, jer su učenici koji iz Kamenice putuju u školu u Drinjaču morali dva puta presjedati i koristiti tri autobusa. Nakon razgovora sa načelnikom Opštine Zvornik Zoranom Stevanovićem ovi problemi su se počeli rješavati.

"Dolazili su inžinjeri da snime stanje kada je voda u pitanju i čekamo da počnu raditi. Kada je u pitanju prevoz, uskoro bi trebale biti uvedene dvije direktne linije za našu djecu", rekao je Selimović.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije