Priča o čuvenom Kuvaru: Ubijeni Velimir Bušić bio je "noćna mora" kladionicama u BiH i Hrvatskoj

10
Radiosarajevo.ba
Priča o čuvenom Kuvaru: Ubijeni Velimir Bušić bio je "noćna mora" kladionicama u BiH i Hrvatskoj
Foto: Twitter / Velimir Bušić

Velimir Bušić, jedan od dvojice ubijenih u Grudama, nije u Hercegovini poznat samo kao vlasnik tvrtke Velbusch koja se godinama bavi trgovinom širokog asortimana robe i kao političar i osnivač stranke HDZ 1990. nego i kao kladioničar. I to - vrlo uspješan kladioničar.

Na internetu se i sada vrte tekstovi iz 2005. godine u kojima piše da je Velimir Bušić iz Gorice rekorder u dobitku na sportskom klađenju.

Početkom marta 2005. godine, pisao je o tome Index, samo u jednoj sedmici uplatio je oko 4500 kuna (1.041 KM) na 88 listića, te je, pogodivši sve kombinacije, zaradio više od 8 miliona kuna (2 miliona KM).

Sve Dodikove prazne najave o otcjepljenju: 'Iduće godine u ovo doba, bit ćemo nezavisni'

Sve Dodikove prazne najave o otcjepljenju: 'Iduće godine u ovo doba, bit ćemo nezavisni'

Bušić se tada kladio u četiri hrvatske i tri bosansko-hercegovačke kladionice.

Nakon zločina: Sutra sahrana ubijenih u Grudama, proglašen Dan žalosti

Nakon zločina: Sutra sahrana ubijenih u Grudama, proglašen Dan žalosti

"Najveći dobitak isplatit će mu Supersport, čak 3.800.000 kuna (skoro miliona KM). Da nije odgođen susret između Ajaxa i Alkmaara, dobit u toj kladionici iznosila bi više od 5 miliona kuna (1.3 miliona KM). Na sistem 10 do 25, u kojem je bilo 25 parova, Bušić je uplatio 12 kuna (3 KM), a dobio je 500 hiljada kuna (130 hiljada KM)", pisao je tada Index.

Za Jutarnji list je u to doba rekao da je do sada uglavnom dobijao od 250 do 600 hiljada kuna (od 65 hiljada do 156 hiljada KM). Svaki put kada je njegov dobitak iznosio više od 100 hiljada kuna (26 hiljada KM), priređivao je fešte za prijatelje i radnike svoga poduzeća.

Listiće je uplaćivao od devedestih otkako su otvorene kladionice u Hrvatskoj i BiH, a dok ih nije bilo, bio je uspješan igrač sportske prognoze. Kladio se samo na sportove koje može kvalitetno pratiti preko medija – nogomet, rukomet i košarku.

Godine 2006. je, pišu 24 sata, zbog rekordnoga višemilionskog dobitka u crno zavio kladionice u Hrvatskoj i BiH. Naime, upravo zbog njega su kladionice ograničile broj uplata i dobitak po jednom listiću.

O njegovoj kladioničarskoj karijeri objavljen je i zanimljiv status na FB grupi Premier sportska kladionica - Zanimljivosti iz jula 2017., čiji dio objavljujemo:

"ISTINITA PRIČA O ČUVENOM 'KUVARU'

Potaknuti određenim komentarima na današnji listić koji je igraču iz Čitluka donio više od 45 hiljada maraka, ispričat ćemo priču o čuvenom "Kuvaru" iz Gruda, čovjeku kojem nema ravnoga kad je u pitanju klađenje na ovim prostorima.

Velimira Bušića iz Gorice kraj Gruda poznaje cijeli ovdašnji kladioničarski svijet. On, naime, i dan-danas drži rekord po pitanju visine dobitka. 

Ranjeni muškarac iz Gruda još uvijek u životnoj opasnosti, Općina će proglasiti Dan žalosti

Ranjeni muškarac iz Gruda još uvijek u životnoj opasnosti, Općina će proglasiti Dan žalosti

Radi se o vremenu prije nekih 15-ak godina. Nije tada bilo pametnih telefona, Androida, iOS-a, mobilnih aplikacija. Klađenje je bilo ono iskonsko, ponuda, olovka, pisanje parova, a rezultati bi se pratili na teletekstu. Velimir Bušić, nadimka "Kuvar", bio je tada, kao i dan-danas, redoviti posjetitelj kladionica. Pravi strastveni igrač.

Pokraj poslovnice u Gorici bila je slastičarnica i tu je "Kuvar" svakog dana pažljivo sastavljao svoje kombinacije. Nije bilo dana da nije uplatio po nekoliko stotina maraka. Bili su to sistemi od 20-ak parova, za velike novce. Posložilo se tako da je u nekoliko mjeseci više puta padao na jednom paru. To je "Kuvara" toliko razljutilo da je žestoko napao Nelu, vlasnicu poslovnih prostora u kojima je bila kladionica i slastičarnica, a ujedno i radnicu u kladionici. Rekao joj je da joj je "u kući Sotona" i da nikad više neće ući u tu kladionicu, dok ne vidi križ na zidu.

Nela je živjela od kirije i plaće u kladionici i nipošto nije željela da "Kuvar" prestane posjećivati tu kladionicu. Nazvala je Renu i ispričala mu što je posrijedi. Ni sam Reno nije znao što da napravi, pa je Neli rekao neka uradi što želi. Ona je stavila jedan križ za cijeli objekt, i kladionicu i slastičarnicu, a to je "Kuvara" udobrovoljilo, dokazalo mu da Sotona ne boravi u njezinoj kući i on je nastavio igrati kao i do tada.

A, priča tek ovdje počinje. Tek što je Nela postavila križ i Kuvar nastavio igrati svoju "igru", u kladionici je odmah dobio 100.000 KM. Od tih novaca Kuvar je nastavio igrati još jače i samo par dana kasnije, kao bomba hrvatskim i bh. medijima odjeknula je vijest. Kuvar je dobio dva miliona eura u bh. i hrvatskim kladionicama

Kuvar je tako postao najjači igrač ovih prostora, ali u Hrvatskoj je ujedno postao i "persona non grata" u tamošnjim kladionicama. Dobio je zabranu igranja."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Najnovije