"U Žepču na 500 učenika manje, SDA i HDZ u školi zaposlili 30 radnika više"

3
Radiosarajevo.ba
"U Žepču na 500 učenika manje, SDA i HDZ u školi zaposlili 30 radnika više"
Foto: Zepce.ba / Osnovna škola Žepče

Godišnje u Žepču u samo jednoj školi – OŠ “Žepče“ se upiše gotovo 100 učenika manje, u petogodišnjem periodu od 2016. do 2021. je skoro 500 učenika manje upisano, odnosno prema pedagoškim standardima 30 odjeljenja manje, ističu iz SDP BiH.

I pored katastrofalnih demografskih pokazatelja i 500 učenika manje u navedenom periodu, broj zaposlenih u ovoj školi je rastao za skoro 30 novih radnika, među kojima je i određen broj nenastavnog kadra.

"SDA i HDZ maksimalno zloupotrebljavaju nedefinisan prijenos nadležnosti sa ZDK na Općinu Žepče i upošljavanjem stranačke armije direktno ugrožavaju čestite prosvjetne radnike, a dovest će i do potpunog obrazovnog kraha jer su troškovi obrazovanja u Žepču od prijenosa nadležnosti do danas uvećali za nekoliko miliona KM.

Kultura sjećanja: Kanada će kosponzorirati Nacrt rezolucije UN-a o Srebrenici

Kultura sjećanja: Kanada će kosponzorirati Nacrt rezolucije UN-a o Srebrenici

Iako se obrazovanje u Žepču u cjelosti finansira novcem građana ZDK, SDA i HDZ u Žepču nisu spremni ispoštovati ni minimum propisa ZDK, pa ni državne simbole i himnu, koju su iz Odluke o srednjoj školi gumicom „obrisali, a nedavno su prekršili i odredbe Kriznog štaba ZDK i mimo epidemioloških preporuka pomenute instance naredili početak nastavnog procesa u Žepču", ističu iz SDP BiH.

Nakon crne demografske slike i nestvarnih zloupotreba, nekoliko je otvorenih pitanja, tvrde iz SDP BiH,  kome zapravo Općina Žepče gradi novu zgradu OŠ “Žepče“ u vrijednosti 5 miliona KM? Učenicima ili svojoj stranačkoj armiji u školama? Zbog čega postoji obrazovanje u Žepču, da obrazuje i odgaja našu djecu ili da bude servis za upošljavanje SDA/HDZ kadrova?

"Savjesni i odgovorni prosvjetni radnici koji su regularnim putem došli do radnih mjesta su nezaštićeni, dovedeni su u veoma nepovoljan položaj, tehnološki višak uposlenih u školama u Žepču će vrlo brzo doći na dnevni red, a ovako koncipiran sistem u Žepču u formi Odluke o osnovnoj i srednjoj školi koju su usvojili SDA i HDZ, daje neograničene mogućnost i slobode politici – odnosno da se „zbrinjavanje“ nastavnog i nenastavnog kadra završava u kancelariji načelnika Općine Žepče po stranačkoj liniji.

Neodgovornim potezima Općina Žepče je pokazala da ne umije voditi obrazovanje, ne može se preko leđa savjesnih prosvjetnih radnika i kompletnog obrazovnog sistema u ZDK hraniti armija stranačkih ljudi koji će sutra skupljati glasovi za SDA i HDZ jer ih jedino ta ulaznica drži na poslu.

U narednom periodu pitanje obrazovanja u Žepču ćemo otvoriti na višim nivoima vlasti, nećemo sjediti sa strane i nijemo posmatrati ucjene, niti dozvoliti da ovakvi potezi SDA i HDZ-a ugroze radna mjesta čestitih i odgovornih politički neutralnih prosvjetnih radnika u Žepču", navodi se u saopćenju SDP-a BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije