U Visokom do 11 sati glasali svi kandidati za načelnika, izlaznost 22,1%

N. K.
U Visokom do 11 sati glasali svi kandidati za načelnika, izlaznost 22,1%
Prema Odluci Centralne izborne komisije na Lokalnim izborima u BiH ima 3.345.486 birača.

Prema ovoj Odluci, u Visokom na izborima pravo glasa ima 34.122 birača. U odnosu na izbore od prije četiri godine to je 702 birača više.

Kako su za Radiosarajevo.ba rekli iz Općinske izborne komisije, u Visokom su jutros otvorena 52 biračka mjesta, gdje su na dva mjesta zabilježena kašnjenja kraća od petnaest minuta, gdje će se kašnjenje i nadoknaditi u istoj mjeri.

Zvanično do sada, nije bilo narušavanja izbornih pravila, a kako nezvanično saznajemo, manji incident se desio na biračom mjestu u OŠ “Kulin Ban”, koji je riješen nakon dolaska predsjednica OIK-a.

Prema prvim zvaničnim informacijama koje smo dobili iz Općinske izborne komisije u Visokom je do 11.00 sati glasalo 7.574 birača ili 22,1%.

Članovi OIK-a su obišli većinu biračkih mjesta na kojima sve funkcioniše bez zastoja.

Svoju građansku dužnost obavili su i svi kandidati za mjesto načelnika Općine Visoko.

SDA-SBB kandidat za načelnika, Halim Zukić, glasao je na biračkom mjestu u Donjim Rosuljama i time ispunio svoju građansku dužnost.

Niko ne može reći da je zadovoljan kako se odvijala kampanja, pogotovo u prvih 20 dana – jer je ona bila na neki način posebna. Prvi put imamo neke ljude upetljane u proces kampanje koji nikako ne bi trebal biti prisutni tu. Za zadnjih deset dana možemo reći da je kampanja protekla u nekom korektnom duhu, a od rezultata očekujem da današnji dan protekne fer. Očekujem da pobjede najbolji i da pobjednici i poraženi dostojanstveno dočekaju svoje rezultate”, prokomentarisao je za Radiosarajevo.ba o kampanji i izborima gospodin Zukić.

Na biračkom mjestu u Hlapćevićima, glasao je Ermin Dlakić, kandidat SDP-a za načelnika općine Visoko.

“Ne bih želio kalikulisati, niti govoriti o ishodima rezultata, ali bih želio da izbori završe bez ikakvih problema. Želim da dan nakon izbora radimo, onako kako bi trebali – za dobrobit svih nas i da ovaj predizborni ciklus završimo, jer je bilo napeto, a nakon toga nam predstoje pravi radovi za sve stanovnike općine”, kazao je za Radiosarajevo.ba Ermin Dlakić.

Kandidat za načelnika ASDA, Refik Kurgaš, izašao je na biračko mjesto u Donjoj Zimći da izvrši svoju građansku dužnost.

O kampanji i očekivanjima gospodin Kurgaš nam je rekao: “Očekujem apsolutnu pobjedu, mislim da je vrijeme za promjene. U Visokom se duži niz godina ne dešava ništa pozitivno. Poslije ovoga Visoko ne bi trebalo ostati isto. A kampanja je bila izuzetno teška, izuzetno prljava, previše je bilo napada na mene i bilo je vrlo teško voditi kampanju – jer istovremeno razmišljate i o kampanji i o porodici. Preživjelo se i iskreno se nadam da će građani shvatiti da više ovako ne može.”

Nezavisna kandidatkinja za načelnicu općine Visoko, Amra Babić, jutros je u pratnji svoje porodice obavila svoju građansku dužnost, glasavši na biračkom mjestu u Ribarskom domu.

Govoreći o predizbornoj kampanje nezavisna kanditakinja je kazala: “Predizborna kampanja je nešto što želim što prije da zaboravim, takva je bila – želim da prespavam i da je zaboravim.”

A o ishodu samih izbora je za Radiosarajevo.ba dodala: ”Očekujem pobjedu i ništa drugo, apsolutnu pobjedu, a prvog radnog dana nakon izbora, nakon preuzimanja moje nove funkcije, odnosno zadržavanja stare, sigurno prvi sastanak je kolegiji sa mojim pomoćnicima i jedna potpuno nova reorganizacija.”

Kako izgleda izborni dan u Visokom pogledajte u našoj fotogaleriji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije