U Tuzli protesti studenata i radnika

Radiosarajevo.ba
U Tuzli protesti studenata i radnika

Pred zgradom Bosanskog kulturnog centra u Tuzli gdje se održava sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona okupilo se nekoliko stotina nezadovoljnih radnika Šumarstva iz Kladnja iz Šuma Tuzlanskog kantona, javlja Federalna televizija.

Protest na istom mjestu organiziraju i studenti okupljeni u neformalnu gruu Studenti Tuzle, jedni za druge. Studenti od vlade i Univerziteta u Tuzli traže hitno stavljanje u funkciju i davanje na korištenje kasarne „Husein-kapetan Gradaščević“ studentima, smjenu ministrice obrazovanja, sanaciju studentskog doma, prostor za izvođenje kvalitetnije nastave, kao i upošljavanje više asistenata i profesora, za održavanje što kvalitetnijih predavanja i vježbi.

Tuzlanski studenti okupili su se u neformalnu grupu, koja ima i podršku nevladine organizacije „Studentski pokret BiH“, nezadovoljni načinom na koji je Unija studenata do sada zastupala njihove interese.

Pet studentskih zahtjeva


Studenti su svoje zahtjeve izložili u pet tačaka, i kako poručuju, neće odustati od protesta, a najavljuju i blokade saobraćajnica.

Vezano: Studenti Tuzle, jedni za druge

1. Davanje saglasnosti na prelazak studenata sa II na III godinu studija na svim fakultetima Univerziteta u Tuzli uz uslovno slušanje III godine. Student koji sluša predmete III godine studija ne može polagati predmete sa III godine ukoliko ne očisti I godinu studija i ostvari uslov iz II godine studija. Vanredno u školskoj 2009/2010 godini.

2. Davanje saglasnosti na prelazak studenata sa III na IV godinu studija na svim fakultetima Univerziteta u Tuzli uz uslovno slušanje IV godine. Student koji sluša predmete IV godine studija ne može polagati predmete sa IV godine ukoliko ne očisti II godinu studija i ostvari uslov iz III godine studija. Vanredno u školskoj 2009/2010 godini.

3. Davanje saglasnosti na prelazak studenata sa IV na V godinu studija Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Tuzli uz uslovno slušanje V godine. Student koji sluša predmete V godine studija ne može polagati predmete V godine ukoliko ne očisti III godinu studija i ostvari uslov iz IV godine studija. Vanredno u školskoj 2009/2010 godini.

4. Davanje saglasnosti na prelazak studenata sa V na VI godinu studija Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli uz uslovno slušanje VI godine. Student koji sluša predmete VI godine studija ne može polagati predmete VI godine ukoliko ne očisti IV godinu studija i ostvari uslov iz V godine studija. Vanredno u školskoj 2009/2010 godini.

5. Po hitnom postupku sanacija studentskog doma paviljon III i paviljon I. Sastavljanje komisije koja će već danas izaći na teren i okvirno procijeniti štetu u studentskom domu, paviljon III i paviljon I.

radiosarajevo.ba
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije