U Tuzli proglašena epizoda pripravnosti zbog zagađenosti zraka

N. K.
U Tuzli proglašena epizoda pripravnosti zbog zagađenosti zraka
/ Fena
Ministarstvo za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Tuzlanskog kantona proglasilo je epizodu pripravnosti na području grada Tuzla zbog zagađenosti zraka.

Kako je za Radiosarajevo.ba rekla Nadira Aščerić, šefica Službe civilne zaštite Grada Tuzle, Ministarstvo je upozorilo rizične grupe stanovništva za smanjenje kretanja i apelira za smanjenje korištenja motornih vozila.

Također, građanima se ne preporučuje duži boravak na otvorenom. 

Kako nam je rekla, ove preporuke odnose se na sve građane, a posebno na rizične grupe stanovništva kao što su trudnice, starije osobe, osobe s hroničnim bolestima respiratornih organa, te oboljenjima srca, kao i djeci predškolskog uzrasta, navode iz resornog ministarstva.

Prema njenim riječima, Ministarstvo je obavijestilo Gradsku službu civilne zaštite Tuzla o proglašenju epizode pripravnosti koja može poduzeti mjere zabrane kretanja za teretna motorna vozila ukupne mase preko 7,5 tona u određenom vremenu na određenim saobraćajnicama.

"U slučaju da se zagađenje pogorša, Gradska služba civilne zaštite Tuzla uputiti će poziv pravnim subjektima, vlasnicima i korisnicima kotlovnica ili ložišta, da preduzmu sve potrebne tehnički izvodive mjere da bi se smanjile emisije u zrak uključujući korištenje drugih, ekološki prihvatljivih energenata i čišćenje dimnjaka", naglasila je Nadira Aščerić.

Prema njenim riječima, u toku je sastanak Kantonalnog štaba civilne zaštite, na kojem će se donijeti daljnji pravci djelovanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije