U Tuzli održana tribina o šerijatu, građani protestovali

Radiosarajevo.ba
U Tuzli održana tribina o šerijatu, građani protestovali

U Hotelu Tuzla sinoć je održana izuzetno posjećena tribina pod nazivom Savršenstvo šerijata – pogubnost demokratije, kojoj je prema medijskim navodima prisustvovalo oko 500 ljudi.

Kako izvještava Radija Slobodna Evropa, predavači Nusret Imamović i Bilal Bosnić, pripadnici vehabijskog pokreta koji su nekoliko puta privođeni i saslušavani u Tužiteljstvu BiH zbog sumnji u terorističko djelovanje, četiri sata govorili su o demokraciji kao pogubnosti današnjeg društva. Smatraju da je demokracija ljudima donijela poniženost, potlačenost, nemoral i sveopću krizu. 

Prema riječima novinarke Radija Slobodna Evropa, a ovom skupu žene su sjedile u zadnjim redovima dvorane, a na pitanje novinara organizatorima skupa zašto nameću šerijatska rješenja, oni  su se pozvali na demokraciju i rekli da je to njihovo demokratsko pravo.  

Istovremeno, u neposrednoj blizini hotela okupila se i grupa od pedesetak građana Tuzle, koji su jasno iskazali da i dalje želi živjeti u višenacionalnoj, multikonfesionalnoj, ali i nadnacionalnoj Tuzli.

Nakon mirnog protesta pod nazivom Mi nismo vaši taoci, ovo je naša država, neformalna grupa građana/ki Tuzle, organizatora/ica okupljanja, oglasila se saopštenjem za javnost, u kojem, između ostalog, kažu:

"Večerašnje okupljanje građana/ki Tuzle nije bilo okupljanje protiv Islama i prakticiranja Islama u Tuzli ili šire. Sloboda vjeroispovijesti je zagarantirana Ustavom Bosne i Hercegovine, i na tu slobodu svako ima pravo, dok god ona ne otuđuje druga ljudska prava i slobode, a naročito ustavni poredak Bosne i Hercegovine. Na čiju odgovornost je tribina uopće održana i tko iz MUP-a Tuzlanskog kantona nije sagledao profile predavača, ostaje nepoznanica.  Ipak, mi smo iskoristili/e naše građansko pravo da na miran način izrazimo nezadovoljstvo činjenicom da se ova tribina uopće održava. Došli/e smo sa transparentima i dobrom voljom, pokušavajući svojim sugrađanima/kama ukazati na fašizam koji nam se događa u dvorištu. S ovim problemom se uporno odbijaju suočiti državne institucije i nevladine organizacije,  ali nadamo se da će naš primjer poslužiti kao inspiracija pojedincima/kama da pokrenu incijative, jer smo dokazali/e da samo jedan glas može pokrenuti lavinu."

Nekoliko dana prije održavanje tribine, organizatori ovog događaja podsjetili su da okupljanjem i organizacijom ovakvih događaja ne krše niti jedan zakon i da na to imaju puno pravo u svom gradu.

Organizatori tribine o šerijatu: Tuzla je i naš grad

 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije