U toku rekonstrukcija pumpne stanice Centar, uskoro unapređenje vodosnabdijevanja KS

1
Radiosarajevo.ba
U toku rekonstrukcija pumpne stanice Centar, uskoro unapređenje vodosnabdijevanja KS
Foto: Vlada KS / Rekonstrukcija opreme

Radovi na rekonstrukciji hidromašinske opreme u pumpnoj stanici "Centar", koja je od izuzetnog značaja za unapređenje sistema vodosnabdijevanja Kantona Sarajevo, započeli su jučer.

Ova stanica vodom opskrbljuje rezervoare "Podhrastovi", "Bjelave" i "Crni Vrh".

Ovim povodom, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Enver Hadžiahmetović i vršiteljica dužnosti direktorice preduzeća "Vodovod i kanalizacija" Aida Pendek obišli su ovaj objekt.

Riječ je o vrlo zahtjevnim radovima, zbog čega će se najprije krenuti sa rekonstrukcijom mreža za rezervoare "Bjelave" i "Crni Vrh", dok će se u narednom periodu sanirati i dijelovi ka rezervoaru "Podhrastovi".

Kako je pojašnjeno, ovom prilikom, tokom izvođenja radova planirana je zamjena starih pumpnih agregata, te instaliranje novih.

Tokom dana bit će promijenjeno pet pumpnih agregata na ova dva pravca.

U ranijem periodu izvršena je rekonstrukcija elektroinstalacija pumpne stanice, zamijenjeni su trafoi, te postavljeni novi sa ukupnom instalisanom snagom koja iznosi dva puta po 1000kW, pri čemu je urađen i prateći srednjenaponski sistem.

Na ovaj način će se osigurati pouzdaniji rad opreme, veća pogonska sigurnost, ali i viši stepen energetske efikasnosti.

Najavljeno je da će o svim budućim radovima KJKP “Vodovod i Kanalizacija“ informisati svoje korisnike blagovremeno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije