U toku pretraživanje bunara u Brčkom: Traže se posmrtni ostaci žrtve rata

1
L. Memčić
U toku pretraživanje bunara u Brčkom: Traže se posmrtni ostaci žrtve rata
Foto: Info "Poskok" Brčko / Mjesto ekshumacije

Na području Brčkog izvodi se čišćenje bunara dubine sedam metara u dvorištu kuće u privatnom vlasništvu u naselju Meraje. Radove vrši Institut za nestale osobe BiH nakon informacije o mogućem pronalasku posmrtnih ostataka, potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba.

Informaciju je za portal Radiosarajevo.ba potvrdila Emza Fazlić, glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH.

"Ekshumacija je u toku i vjerovatno neće biti okončana danas. Nastavit će se sutra. Za sada nisu pronađeni posmrtni ostaci", kazala je Fazlić.

Sjećanje na Bojana Tončića: U jeku NATO bombardovanja rekao ne Vojsci Jugoslavije

Sjećanje na Bojana Tončića: U jeku NATO bombardovanja rekao ne Vojsci Jugoslavije

Prema našim informacijama, sumnja se da su na ovom lokalitetu posmrtni ostaci najmanje jedne osobe - žrtve iz proteklog rata u BiH.

Podsjetimo, ovih je dana javnost je iznenadila vijest da su iz avlije ispred kuće porodice Mraović u centru Brčkog, ispod fontane, ekshumirane kosti bošnjačke žrtve ubijene tokom genocida 1995. godine.

Ekshumacija kostiju je izvršena 21. septembra pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, prema naredbi Suda BiH, a svjedok koji je otkrio lokaciju zakopanih ostataka tvrdi da se radi o žrtvi genocida u Srebrenici iz 1995. godine.

Isti svjedok navodi da su kosti donesene u Brčko dvije godine nakon rata.

Nova dojava- saznanja, o posmrtnim ostacima iz rata 92-95, isdražitelji na licu mjesta, lokacija MERAJE BRČKO DISTRIKT BIH🇧🇦 u toku dana više detalja....

Posted by INFO ,,poskok'' BRČKO on Wednesday, October 4, 2023

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije