U toku noći bilo 26 intervencija hitne pomoći

Radiosarajevo.ba
U toku noći bilo 26 intervencija hitne pomoći


Sinoć, treću noć koju su penzionisani pripadnici Oružanih snaga BiH proveli ispred zgrade zajedničkih institucije, bilo je 26 intervencija hitne pomoći, a jedan od okupljenih u toku noći je imao i infarkt.

Senad Hubjer, predstavnik vojnika za portal Radio Sarajevo navodi da je situacija, doslovno, iz sata u sat sve gora, ali da su, i najbolesniji, još uvijek nepokolebljivi u odluci da istraju u svojim zahtjevima.

Sinoć, 22. marta, podršku im je dao član predsjedništva BiH Željko Komšić, prvo pismenu, a onda ih je došao i posjetiti.

Hubjer nam govori da je u obraćanju okupljenim vojnicima, Komšić rekao kako će učiniti sve što je u njegovoj moći da prijedlog budžeta iz Predsjedništva BiH(ka Parlamentu BiH) ne ode bez stavke o sredstvima za isplatu penzija ovim bivšim vojnicima.

„Komšić je sam rekao da je naš zahtjev zakonski i ustavan, a on ne želi raditi mimo propisa“, dodaje Hubjer.

Portal Radio Sarajevo podsjeća da okupljeni vojnici traže barem pismene garancije i/ili politički dogovor da će se naći u budžetu za ovu godinu, a nikako njegovo hitno usvajanje. Inače, potrebno je izdvojiti ukupno 28 miliona maraka kako bi se vojnicima u ovoj godini isplatile penzije, te dugovi od 2010.

Na Trgu Bosne i Hercegovine nalazi se 1,300 vojnika, od čega su 64-oro dijabetičari, a šestorica oboljela od karcinoma.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije