U toku istraga o smrti Irfana Ljubijankića

Radiosarajevo.ba
U toku istraga o smrti Irfana Ljubijankića

Istraga o smrti ratnog ministra vanjskih poslova BiH Irfana Ljubijankića, koji je poginuo 28. maja 1995, u helikopteru kojim je putovao u Zagreb, nakon što je navodno oboren agresorskom raketom, u toku je, potvrđeno je iz Tužilaštva BiH. 

„U predmetu koji se odnosi na napad od 28. maja 1995, na helikopter u kojem je bio ratni ministar vanjskih poslova Ljubijankić, poduzimaju se brojne istražne radnje i istraga u ovom predmetu je u toku“, kažu u Tužilaštvu, piše danas Dnevni avaz.

Ovo je prvi put da je bh. pravosuđe potvrdilo da se vodi istraga u ovom predmetu, jer do sada niko i nikada nije ponudio odgovor na to kako je oboren helikopter u kojem je bio ministar vanjskih poslova s posadom. 

Tog tragičnog dana život su, osim Ljubijankića, izgubili i Mensur Šabulić, savjetnik u Ambasadi RBiH u Zagrebu, Fadil Pekić, lični pratilac ministra, Izet Muhamedagić, zamjenik ministra pravde RBiH,  Mirsad Dupanović, Mihail Maksumenko Grigorijevič i N. Dudajev, članovi posade. 

Javnosti je poznata verzija da je helikopter oboren u blizini Slunja, da su ga pogodili pobunjeni Srbi, pripadnici paravojne vojske „republike srpske Krajine". Postoji, međutim, CNN-ov snimak na kojem je prikazano tijelo ministra Ljubijankića na travi te mrlja od krvi u predjelu srca na plavoj košulji, , objavila je novinska agencija Fena. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije