Travnik / U toku ekshumacije pronađeni posmrtni ostaci

25. 03. 2021. u 16:25:00 Fena

Shares: 0

Na lokalitetu Mala Bukovica, u općini Travnik, u toku je proces ekshumacije kojim po nalogu postupajućeg tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine koordinira istražilac Tužilaštva BiH.

Prilikom početnih iskopavanja pronađena su minsko-eksplozivna sredstva, pa je proces ekshumacije nastavljen nakon što je otklonjena opasnost i lokacija prethodno deminirana, a podršku je pružio i deminerski tim.

Na terenu se nalazi i ljekar patolog sudske medicine, predstavnici Instituta za nestale osobe, kao i policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona koji osiguravaju lokaciju.

Do sada su pronađeni posmrtni ostaci najmanje jednog tijela, za koje se pretpostavlja da pripadaju žrtvi hrvatske nacionalnosti.

Posmrtni ostaci bit će prevezeni u prostorije Gradskog groblja u Travniku, gdje će biti nastavljen proces sudsko-medicinske obrade i identifikacije posmrtnih ostataka putem DNK analize.

Rad na ekshumaciji se nastavlja i sutra, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA