U štrajku glađu Srebreničanu Zoranu pridružio se i frizer Ahmed

Radiosarajevo.ba
U štrajku glađu Srebreničanu Zoranu pridružio se i frizer Ahmed

Zoran Ilić iz Srebrenice je, ispred svog kafića u centru grada, prije šest dana stupio u štrajk glađu, nezadovoljan što mu, ni nakon dvanaest godina čekanja, nisu ispunjena obećanja lokalne vlasti da će dobiti donaciju i napraviti kuću koja mu je izgorjela u požaru.

Ilić je, također, razočaran situacijom u gradu u kojem se, kako kaže, posao može dobiti samo preko političke stranke ili rodbinske veze.

Danas je podršku štrajku Zorana Ilića, iznenadno pružio i lokalni srebrenički frizer Ahmed Ustić. On je svoj šator postavio odmah pored Ilićevog.

Ovo je čista solidarnost sa mojim sugrađaninom. Vidim da čovjek ima problem, a znam sto posto od ranijih razgovora i druženja s njim da čovjek želi da živi u Srebrenici“, izjavio je za UPSMedia Ahmed Ustić.

Ahmed kaže da ne može stupiti u šrajk glađu poput Zorana, ali mu daju potpunu podršku.

„Ja ne mogu štrajkovati glađu iz zdravstvenih razloga. Drugo, imam porodicu koju moram hraniti – ja sam privatnik. Ne mogu sad zatvoriti radnju – čisto da se čovjek ne osjeća da je sam u ovom gradu, čisto da zna da ima nekog“, kaže Ustić.

Nakon požara u kojem mu je izgorjela kuća, Zoran Ilić je, na nagovor tadašnje vlasti, srušio ono što je od kuće preostalo. Tada mu je obećano da će dobiti donaciju kako bi mogao igraditi novu porodičnu kuću za sebe, suprugu iStrajk gladju Srebrenica četvoro djece. Ilić kaže da ne bi ništa ni tražio kada bi bio u prilici da sam zaradi.

„U Srebrenici je u posljednje vrijeme sve manje i manje ljudi. Znači, ne možemo da postignemo da zaradimo za obaveze i za goli život, a kamoli da pravimo kuću“, kaže Zoran Ilić.

„Mi imamo svoje lokale. Nažalost, u zadnje vrijeme, sve je manje i manje mušterija u tim lokalima. Znači, to je apel na ljude koji rade u javnim ustanovama da malo bolje odrađuju posao. Ovo ne radimo da bismo smijenili ljude sa njihovih radnih mjesta, nego da im ukažemo na problem“, ističe Ahmed Ustić.

Zoran i Ahmed, osim međusobne podrške, pokazuju da Srebrenica i nije toliko zavađen grad, kakvim se često prikazuje.

„Nije istina ono što pričaju po Sarajevu i po televiziji da ne mogu jedan i drugi narod zajedno. Evo mi se ovdje svi družimo u Srebrenici“, poručuje Zoran Ilić.

Zvaničnici općine Srebrenica ovaj put su odbili da prokomentarišu poteze Zorana Ilića i Ahmeda Ustića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije