U Španiji uhapšeni članovi kriminalne grupe iz BiH

Radiosarajevo.ba
U Španiji uhapšeni članovi kriminalne grupe iz BiH

Španska policija uhapsila je 11 osoba članova kriminanlne grupe porijeklom iz BiH, koja se bavila iskorištavanjem maloljetnih djevojčica, uglavnom iz Bi, pišu Nezavisne novine.

Djevojčice su bile prisiljene da džepare po metrou u Barseloni, ali i ostalim dijelovima grada, poznatim po velikom broju turista. Španska policija kaže da je riječ o grupi koja je povezana sa grupom iz Pariza, poznatom kao klan Hamidović, na čijem se čelu nalazio Fehim Hamidović.

Hapšenje je rezultat višemjesečne istrage koju je španska policija sprovela u saradnji s francuskom, italijanskom i belgijskom policijom.

Uhapšeni su maloljetne djevojčice prisljivali na džeparenje, a u slučaju da ne ispune njihove zahtjeve, djevočice su bivale pretučene i fizički zlostavljane. Ukoliko žrtve ne bi donijele bar minimalan "pazar", cifru koju su određivali njihovi šefovi, djevojčice bi nerijetko bile silovane ili prisiljene na prostituciju.

Inspektor Ole, koji je radio na slučaju, procjenjuje da je sedmična zarada ove kriminalne grupe bila između 30.000 i 40.000 evra, a nekada čak i više.

Uhapšeni su optuženi za više krivičnih djela između ostalog za krađe, falisifikovanje, prevare te pranje novca.

Od ukupno 11 uhapšenih, dobi između 32 i 45 godina, njih šest je odmah pritvoreno, dok je protiv ostalih pet podignuta optužnica i pušteni su da se brane sa slobode. Šest osoba koje su pritvorene, od kojih su tri žene, imaju podebeo dosije, a neki su do sada imali na stotine prijava.

Inspektor je rekao da je istraga sprovedena u dvije faze, te da prve istražne radnje datiraju još iz 2009. godine, kada je u Kataloniji otkrivena kriminalna organizacija koja je regrutovala ljude za krađe i prosjačenje. Primijećeno je da ova organizacija ima svoje ogranke i u drugim evropskim zemljama, gdje su koristili isti ili sličan način djelovanja.  Osnovu grupe čini romski klan bh. porijekla, koji se seli iz zemlje u zemlju i svoje pripadnike ima širom Evrope. Grupa je uglavnom dovodila djecu iz BiH u Barselonu, gdje su ih učili tehnikama krađe i prosjačenja. Policija je tokom pretrage samo nekoliko kuća locirala čak 24 djevojčice, koje su trenutno smještene kod socijalne službe. Pretpostavlja se da je za njih radilo oko 50 djevojčica. Pored džeparenja i prosjačenja, grupa je bila specijalizovana i za krađu automobila, i to u nekoliko evropskih zemalja, kojima su mijenjali tablice i falsifikovali dokumentaciju.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije