U Sarajevu oboljele još dvije osobe, razmišlja se o drive-in testiranju

Radiosarajevo.ba
U Sarajevu oboljele još dvije osobe, razmišlja se o drive-in testiranju
Foto: EPA-EFE / Sarajevo

U protekla 24 sata u Kantonu Sarajevu testirano je 189 osoba, a na novi soj koronavirusa (COVID-1) pozitivne su dvije. 

Kako je na konferenciji Vlade i Štaba Civilne zaštite saopćila Aida Pilav, predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS, na Klinici Podhrastovi hospitalizirano je 16 osoba, od kojih je jedna na respiratoru. 

Aida Pilav - undefined

Foto: Anadolija: Aida Pilav

Prema njenim riječima, do sada je u Sarajevu testirano ukupno 1.060 osoba, a pozitivnih je 59, od čega su četiri osobe retestirane. 

Rusmir Mesihović, ministar zdravstva KS, kazao je da je situacija u Sarajevu zadovoljavajuća. 

"Na fonu smo mogućnosti otvaranja drive-in tesiranja", kazao je Mesihović. 

Rusmir Mesihović - undefined

FOTO: Arhiv: Rusmir Mesihović

Pozvali su građane da poštuju mjere, da "nas lijepo vrijeme ne zavara", kako bi iz ove situacije izašli sa što manje posljedica.  

Dr. Muhamed Ahmić novi vd. direktor Doma zdravlja Kantona Sarajevo kazao je da se uspostavljanje punktova na kojima bi se pojednostavilo uzimanje briseva. 

"Danas smo razmatrali na koji način će se organizovati i funkcionisati tzv. COVID ambulante. Ono što će te ambulante imati kao svoj sastavni dio jeste trijažni punkt, punkt za liječnički pregled i dijagnostički. Ono što nam sada nedostaje i razmatramo na koji način ćemo riješiti punktove za organizovano uzimanje brisova", pojasnio je Ahmić.

Kako je kazao, tražio je od BH Telekoma snimanje poziva putem call centra domova zdravlja, što tehnički nije moguće, ali je organizovano da svi pozivi budu protokolisani, evidentirani u smislu kad je i ko je zvao. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije