U Sarajevu sutra protest protiv Zakona o prebivalištu

Radiosarajevo.ba
U Sarajevu sutra protest protiv Zakona o prebivalištu

Asocijacija mladih SDA Sarajevo pozvala je građane Sarajeva na mirno okupljenje sutra u 9 sati, ispred zgrade institucija Bosne i Hercegovine kako bi se skrenula pažnja delegatima u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, javlja Fena.

Pogubne posljedice za povratnike

Asocijacija mladih SDA je mišljenja da bi podržavanje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH imalo pogubne posljedice za povratnike, pogotovo u Republiku Srpsku.

'Prvi mart' poziva na bojkot sjednice Doma naroda

Okupljenje za cilj ima, osim spomenutog, jasno davanje do znanja da delegati iz Federacije BiH, ali i ostali delegati Doma naroda kojima je u cilju provođenje Aneksa 7 Daytonskog mirovnog sporazuma, ne smiju dozvoliti da se entitetska ministarstva unutrašnjih poslova ovlaste za kontrolu boravišta povratnika.

Konkretno, genocidom i ostalim ratnim zločinima protjerani iz Republike Srpske izgubiće pravo da imaju prijavljeno boravište u mjesto gdje su živjeli prije rata ukoliko ih nenajavljene kontole MUP-a RS ne zateknu na prijavljenjoj adresi.

"Okupljenjem građana u momentu kada će se odlučivati o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu, želimo pokušati probuditi moralnu, političku i istorijsku odgovornost delegata čije su stranačke kolege prethodno u Vijeću ministara BiH i u Predstavničkom domu PS BiH glasale za cementiranje posljedica ratnih nepravdi", stoji u saopštenju Asocijacije mladih SDA. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije