U Sarajevu promovisana knjiga 'Milošević u ratu i u Haagu'

Radiosarajevo.ba
U Sarajevu promovisana knjiga 'Milošević u ratu i u Haagu'

Promocija knjige autora Arilda Kjella Nilsena 'Milošević u ratu i u Haagu' održana je danas u Bošnjačkom institutu, a promotori su bili Mirko Pejanović, Smail Čekić, Esad Bajtal i autor.

Riječ je o knjizi dobrog poznavaoca prilika na prostorima bivše Jugoslavije. Arild Kjell Nilsen je kao borac za istinu utrošio godine rada da bi svjedočio i govorio istinu o dagađajima u Bosni i Hercegovini i Jugoslaviji.

''Vrijednost knjige se sastoji od dviju činjenica. Jedna je da on kao autor nije interesno vezan za ove prostore ni na jedan način, ni ideološki niti bilo kako drugačije. S druge strane knjiga je rađena na haškim dokumentima i njen naslov jasno to govori. To su potpuno različite slike tog čovjeka koji je rat na prostorima bivše Jugoslavije pravdao na razne načine da izbjegne bilo kakvu kaznu. Nilsen umjesto kompromisa i dijaloga na osnovu haške dokumentacije, činjenicama i argumentima govori o tome. Njegova obimna studija na 600 stranica govori o njegovom trudu i nastojanju da se dođe do istine'', kazao je Esad Bajtal.

Arild Kjell Nilsen je kazao ''da bez obzira na to što se u jednom trenutku činilo da će se rat sam završiti, ja sm se uključio''. Kazao je da je on inače novinar koji je pratio međunarodne odnose, a da je u BiH došao za vrijeme rata, 1994. godine i da je to bila njegova obaveza i kao novinara i kao čovjeka.

Nilsen je dodao da je odmah znao da se radi o ''jednom planu velikosrpske politike'' i o izvršenju etničkog čišćenja, a to je podrazumijevalo protjerivanje i ubijanje civila i da se suprotstavio tome.

Knjiga između ostalog sadrži: Miloševićevo lansiranje rata, česti kontakti s Radovanom Karadžićem, Miloševićeva lična naredba o otvaranju posbnog računa za srbijanske paravojne formacije i drugo.

Knjigu je na bosanski preveo Rasim Muratović, a bivša ambasadorica BiH u Oslu Elma Kovačević je četiri godine tražila načina da se ta knjiga prevede. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije