U Sarajevu preminuo fra Leon Kikić

Radiosarajevo.ba
U Sarajevu preminuo fra Leon Kikić
Foto: Facebook / Fra Leon Kikić

U Kliničkom centru na Koševu, danas je nakon iznenadne i teške bolesti srca preminuo fra Leon Kikić, svećenik franjevac Bosne Srebrene i profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu.

Umro je u 40. godini života, 19. godini redovništva i 13. godini svećeništva, saopćili su franjevci Bosne Srebrene.

Fra Leon je porijeklom iz župe Sv. Ante Padovanskog u Drijenči. Rođen je 10. decembra 1979. u mjestu Šempeter pri Gorici, Republika Slovenija, od oca Adama i majke Sare r. Brčina. Od 1995. do 1999. pohađao je Franjevačku klasičnu gimnaziju u Baškoj Vodi i Visokom. Franjevački habit obukao je u svojoj župi u Drijenči 17. jula 1999. godine nakon čega je proveo godinu novicijata u samostanu na Gorici kraj Livna.

Svečane zavjete položio je 14. septembra 2004. u svetištu Gospe Olovske. Filozofsko teološki studij pohađao je na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu od 2000. do 2006. godine. Za svećenika je zaređen 29. juna 2006. u Sarajevu po rukama kardinala Vinka Puljića, nadbiskupa vrhbosanskog.

Nakon svećeničkog ređenja obnašao je od 2006. do 2007. godine službu župnog vikara u župi Sv. Juraja u Vitezu. Uprava Provincije nakon toga šalje ga na postdiplomski studij iz dogmatsko – fundamentalne teologije na sveučilištu Comillas u Madridu kojeg je pohađao od 2008. do 2010. kad je magistrirao s temom "Hacerse hombre perfecto según san Ireneo de Lyon".

Na istom sveučilištu od 2010. do 2011. pohađao je i završio doktorantski studij, a 2012. godine započeo pisati doktorsku disertaciju na temu "La cristología de Olegario Gonzá de Cardedal". Nakon završetka studija 2015. godine vratio se u Provinciju i započeo službu profesora dogmatike na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Ujedno je obavljao i službu samostanskog vikara i ekonoma u samostanu sv. Pavla na Nedžarićima.

"U našim srcima ostaje neizmjerna žalost zbog preranog odlaska našeg subrata fra Leona, skromnog i poštenog fratra kojeg je Gospodin, po svojoj providnosti, odlučio pozvati k sebi. Iskrena zahvala svima onima koji su se usprkos teškoj operaciji srca do zadnjeg trenutka nadali i molili za njegovo zdravlje. Hvala i liječnicima i bolničkom osoblju koji su neprestano bdjeli nad našim bratom i učinili sve što je u njihovoj moći da spase njegov život", poručili su franjevci.

Ispraćaj fra Leona zajedno sa svetom misom bit će u nedjelju 20. januara u 15 sati u oratoriju franjevačkog samostana Sv. Pavla – Nedžarići (Franjevačka teologija, Aleja Bosne Srebrene 111, 71000 Sarajevo).

Sveta misa zadušnica slavit će se u ponedjeljak 21. januara u 12 sati u samostanskoj i župnoj crkvi Sv. Petra i Pavla u Tuzli (Franjevačka 26, Tuzla 75000), a nakon sv. mise slijede sprovodni obredi na rimokatoličkom groblju Borić.

"Uskrsnuće probija zid smrti, onaj neprobojni zid između prolaznosti i raspadljivosti svijeta, s jedne strane, i vječnosti s druge strane. I zato se sav naš kršćanski život svodi, zapravo, na tu jednu jedinu temu, na uskrsnuće. Sva naša vjerska stremljenja, sve naše vjerske nade, sva naša očekivanja teže tom svom krajnjem cilju koji je uskrsnuće", rekao je tokom uskrsne propovijedi fra Leon Kikić u Tuzli 1. aprila 2018. godine.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije