U Sarajevu počeo simpozij o Aliji Izetbegoviću i 'Sarajevskom procesu'

Radiosarajevo.ba
U Sarajevu počeo simpozij o Aliji Izetbegoviću i 'Sarajevskom procesu'

U Sarajevu je danas počeo dvodnevni naučni simpozij, u povodu 30 godina od ''Sarajevskog procesa'' i 10 godina od smrti prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića.

Simpozij je otvorio Bekir Bozdag, zamjenik premijera Republike Turske koji je govorio o liku i djelu Izetbegovića. Naglasio je, piše agencija Fena, da je Izetbegović intelektualac i mudar čovjek koji je imao napredna i nadasve dubokoumna promišljanja o muslimanima i islamu, te da je bio spona između istoka i zapada, "posljednji osmanlija, intelektualac, koji se borio za opstanak Bosne i Hercegovine i muslimana".

Nakon uvodnog izlaganja prisutnima su se obratili i Sabina Berberović, kći Alije Izetbegovića, Adnan Žiško, direktor muzeja "Alija Izetbegović" i Edhem Bakšić, predsjednik Udruženja "Mladi Muslimani".

“Ovaj dvodnevni simpozij treba da bude ne samo podsjećanje nego i upoznavanje budućih generacija s idejama s kojima su živjeli Mladi Muslimani i rahmetli Alija Izetbegović”, kazao je Bakšić, podsjetivši na generaciju i članove organizacije "Mladi Muslimani", koju je komunistička vlast pokušavala ugasiti.

Spomenuo je Bakšić i Teufika Velagića, braću Omera i Saliha Behmena, Ismeta Kasumagića, Ismeta Serdarevića, Ešrefa Čamparu, Sulejmana Čamdžića, Rušida Prgudu. “Pokušaj da se onemogući čak i sami spomen na ovu organizaciju trajao bi dugo, pa čak i danas ima onih koji propagiraju mišljenja da je njoj mjesto u samoj historiji, ali Mladi Muslimani nisu samo prošlost, oni su i naša sadašnjost i naša budućnost.”

Sabina Berberović, kćerka Alije Izetbegovića, govorila je o sudskom procesu muslimanskim intelektualcima 1983. godine prisjećajući se svog oca koga je Državna bezbjednost tadašnje Jugoslavije 23. marta 1983. godine uhapsila.  Evocirajući uspomene na taj period rekla je da su, dok je njen otac bio u zatvoru, razmijenili hiljade pisama u kojima nisu smjeli govoriti o procesu, nepravdi i lažima.

“U jednom pismu iz 1984. otac mi je napisao „...U našim pismima biće i malo laži, znam to, i to sam već uračunao. Lagaćemo da smo bolje nego što jesmo, da se manje brinemo, ali te laži će biti zbog nekih lijepih istina. Zbog tih istina vrijedi živjeti, uprkos svemu...ne rekosmo li da je sve relativno ?“ Otac je izašao iz zatvora 25. novembra 1988. a ušao u Predjsedništvo BiH kao predsjednik 25. novembra 1990. Godine”, kazala je Berberović.

Prvog dana bit će održani panel o temi ''Sarajevski proces 1983.'', a drugoga dana panel ''BiH prije i poslije Alije Izetbegovića''.  Organizatori simpozija su Udruženje ''Mladi muslimani'' u suorganizaciji s istanbulskom Općinom Bagcilar i Muzejom ''Alija Izetbegović''.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije