U Sarajevu počela kampanja "Poštuj život, ne oružje"

3
Fena
U Sarajevu počela kampanja "Poštuj život, ne oružje"
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Kampanja "Poštuj život, ne oružje"

Kampanja "Poštuj život, ne oružje", koja je počela u Sarajevu, ima za cilj da ukaže na odgovorno držanje oružja čime se sprječavaju tragični slučajevi.

Policijski podaci govore da svaka šesta smrt povezana s vatrenim oružjem posljedica je nesretnog slučaja.

Kampanja se realizira u koordinaciji deset kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova Federacije BiH, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, te policije Brčko Distrikta BiH, uz kontinuiranu informisanost Koordinacionog odbora za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja (SALW) u BiH.

Scholz i Macron se sastaju pred dolazak Xi Jinpinga u Pariz

Scholz i Macron se sastaju pred dolazak Xi Jinpinga u Pariz

Uz razgovor sa policajcima, građani, mladi i djeca, imat će priliku da tokom trajanja kampanje koja će biti održana u Širokom Brijegu, Zenici, Tuzli, Bijeljini, Travniku, Cazinu, Prijedoru, Mostaru, Trebinju i drugim gradovima BiH, naučiti o odgovornom vlasništvu nad oružjem i sigurnom čuvanju legalnog oružja.

Načelnica Odjela za odnose s javnošću Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Mersiha Novalić, kazala je da je kampanja edukativnog karaktera i usmjerena je ka mladima.

"Glavna poruka bi bila da ne postoji nijedna situacija u kojoj se oružje može smatrati bezopasnim i da ne postoji nijedna situacija u kojoj se oružje može smatrati igračkom", poručila je Novalić.

Podsjetila je da je u BiH, regiji i širom svijeta veliki broj nesreća koje su bile uzrokovane neodgovornim držanjem legalnog oružja.

"Stoga nam je u fokusu da govorimo prvenstveno mladima, ali i vlasnicima legalnog naoružanja, pogotovo onima koji imaju malu djecu kod kuće, koliko je važno držati se zakonskih propisa ispravnog čuvanja legalnog naoružanja", rekla je Novalić.

Dovoljna je samo jedna sekunda nepažnje koja će, dodala je, bespovratno uništiti ne jedan, nego više života.

"Zbog toga, oružje uvijek mora biti van domašaja djece, mora biti skladišteno na način koji je propisan zakonom i djecu nikako ne smijemo učiti da je oružje igračka", dodala je.

Podsjetila je da je u Kantonu Sarajevo moguća predaja oružja iz 'B' kategorije, a u tu kategoriju ne spada odbačeno oružje - ručne bombe ili druga minsko-eksplozivna sredstva.

Upozorila je da ukoliko građani vide odbačeno oružje, jako je važno da to ne diraju, ne provjeravaju i ne nose prema policijskim stanicama, niti bilo gdje drugo, već da odmah obavijeste policiju putem broja 122 ili civilnu zaštitu.

Nakon predavanja policajaca o držanju oružja, u Sarajevu je upriličen razgovor i kviz za djecu i mlade o njihovim stavovima i poznavanju ove problematike.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije