U Sarajevu obilježen Dan maloljetnog borca: Oni ne smiju biti zaboravljeni!

1
Radiosarajevo.ba
U Sarajevu obilježen Dan maloljetnog borca: Oni ne smiju biti zaboravljeni!
Foto: Saopćenje / Obilježavanje Dana maloljetnog borca

Danas je u Sarajevu obilježen Dan maloljetnog borca. Tim povodom prisutnima se obratio Predsjednik udruženja "Maloljetni borci Armije RBiH - Općina Stari grad" Sanel Kruščica, koji je istakao:

"Ova kategorija boraca zaslužuje da ima ovakvu vrstu obilježavanja i ne smije biti zaboravljena, niti se smije zanemariti njihov doprinos u ratu. Prvi put nakon trideset godina, na ovaj način obilježavamo ovaj dan institucionalno, jer je ovaj dan ubilježen u zvanični kalendar značajnih događaja."

Prisutnima se pored predsjednika Udruženja, obratio i pomoćnik ministra za boračka pitanja u Kantonu Sarajevo, Osman Smajlović, te Emir Bićo, vijećnik u Opštinskom vijeću Stari grad na čiju inicijativu je pokrenuta procedura donošenja odluke o izmjeni naziva ulice, te da cesta na području Općine Stari Grad - MZ Širokača, koja se proteže od Opservatorija, duž bob staze do Vidikovca na Trebeviću, nosi naziv "Ulica Alije Oruča", najmlađeg poginulog maloljetnog borca u Opštini Stari grad. 

Stravična nesreća u BiH: Uslijed teških povreda poginula jedna osoba

Stravična nesreća u BiH: Uslijed teških povreda poginula jedna osoba

 "Kategorija maloljetnih boraca u zakonu nije prepoznata, te me posebno ponosnim čini činjenica da mi je ukazana prilika da kroz rad u Opštinskom vijeću iniciram i kroz dalje djelovanje, realizujem inicijativu o zvaničnom Danu maloljetnog borca koji se nalazi u kalendaru značajnih događaja. Na istoj sjednici pokrenuo sam i inicijativu kojom je započeta procedura o imenovanju Ulice Alije Oruča, koja je kasnije, kroz Skupštinu Kantona Sarajevo i potvrđena. Smatram obavezom da učinim sve što je u mojoj mogućnosti za boračku kategoriju, a naročito za maloljetne borce", izjavio je Emir Bićo.

Alija Oruč je rođen 3. jula 1976. godine. Kao maloljetni borac sa Grličića Brda, na samom početku agresije priključio se Armiji Republike Bosne i Hercegovine u odbrani grada. Prva jedinica u kojoj je bio je Bosna 101, a nakon formiranja brigada, bio je u Prvoj brdskoj brigadi. Iako su mu zabranjivali učešće u akcijama, nalazio je načine da se tajno pridruži, te je učestvovao u gotovo svakoj akciji svoje brigade.

Tako je bilo i u akciji na Pitinim stijenama, kobnog 30. maja 1993. godine, gdje je izgubio svoj mladi život u direktnim borbenim dejstvima.

Građani pokrenuli peticiju: "Zaustavimo ubice na ulicama Sarajeva"

Građani pokrenuli peticiju: "Zaustavimo ubice na ulicama Sarajeva"

Dan maloljetnog borca obilježen je uz veliko prisustvo članova boračkih udruženja, porodica poginulih boraca, njihovih prijatelja, te predstavika svih nivoa vlasti.

Ovom prilikom su uručene i zahvalnice pojedincima i kolektivima koji su kroz svoj rad i angažman u društvu usmjereni na očuvanje kulture sjećanja na poginule borce. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije