U RS-u za dva dana iz saobraćaja isključen 651 pijani vozač

Radiosarajevo.ba
U RS-u za dva dana iz saobraćaja isključen 651 pijani vozač

Zbog vožnje pod dejstvom alkohola samo u dva dana, 15. i 16. novembra, iz saobraćaja u Republici Srpskoj (RS) isključen je 651 vozač, potvrdio je danas načelnik Uprave policije RS Darko Ćulum. 

Entitetska policije provela je pojačanu kontrole učesnika u saobraćaju u RS-u, zbog pogoršanja stanja bezbjednosti u saobraćaju, a ukupno je tokom ove akcije alkotestiran 1.541 učesnik u saobraćaju.

Iz saobraćaja je isključeno i 68 mladih vozača, zbog prisustva alokohola u krvi sankcionisano je 25 pješaka, a u 232 slučaja nije korišten bezbjednosni pojas.

Ćulum je na pres-konferenicji u Banjoj Luci naveo i da su policijski službenici prilikom kontrole vozila oduzeli pištolj, sedam metaka, nož i četiri palice. 

Kontrolom točenja alkohola maloljetnim osobama i onim vidno pijanim, u ugostiteljskim objektima utvrđeno je 68 prekršaja, od čega je 19 prekršaja maloljetnika. 

"Ova akcija je uspješno provedena i postignuti su dobri rezultati. Iako je ranije bila najavljena, očigledno je da to nije preventivno djelovalo na učesnike u saobraćaju", upozorio je Ćulum i najavio da će u narednom periodu biti nastavljene preventivne i pojačane represivne aktivnosti prema učesnicima u saobraćaju. 

Načelnik Jedinice za poslove bezbjednosti saobraćaja Goran Šmitran ističe da je cilj policije prevencija, a ne da kažnjavaju učesnike u saobraćaju, jer je zabrinjavajući procenat vozača koji su pod uticajem alkohola. 

"Kod jednog učesnika izmjereno je prisustvo alkohola od tri grama po kilogramu što je zabriljavajuće", dodao je Šmitran. 

On je pozvao sve vozače u RS-u da poštuju saobraćajne propise te tako i sami doprinesu povećanju stepenu bezbjednosti u saobraćaju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije