U RS-u uskoro registar pedofila i oštrije kazne, u FBiH ni pomena

S. H.
U RS-u uskoro registar pedofila i oštrije kazne, u FBiH ni pomena
/ Zgrada Vlade RS-a
Uvođenje registra pedofila na nivou cijele Bosne i Hercegovine ima dobrih i loših strana, smatra pravni ekspert Goran Šimić.

"Lijepo bi bilo znati ima li osuđivanih pedofila u blizini vaše djece, dok s druge strane savremeno krivično pravo promovira rehabilitaciju istih. Odnosno, kada se osuđeni pedofil rehabilitira, on se ima smatrati neosuđivanom osobom", objasnio je Šimić za Radiosarajevo.ba.

Registar pedofila uskoro bi trebao zaživjeti u Republici Srpskoj što je vrlo uobičajena stvar u europskim zemljama, pa i u zemljama regiona. Na današnjoj sjednici Vlade RS-a usvojen je Prijedlog krivičnog zakona kojim se pooštravaju kazne za krivično djelo protiv spolnog integriteta, odnosno pedofilije.

Krajem decembra prošle godine Vlada RS-a utvrdila je Nacrt krivičnog zakonika RS-a kako bi ga uskladila s direktivama Europske unije i trenutnom društvenom situacijom. Nakon javne rasprave, u Skupštini Republike Srpske početkom ove godine utvrđen je Prijedlog ovog zakona.

Prijedlog zakona potom ide na usvajanje u Narodnu skupštinu RS-a uz mogućnost usvajanja novih amandmana na ovaj zakon, nakon čega će stupiti na snagu objavom u Službenom glasniku RS-a.

"Čekalo se na usvajanje Krivičnog zakona jer je dosta složen. Prilikom izrade ovog zakona u razmatranje su uzete sve izmjene i dopune koje su predlagali zastupnici i koje su predložene tokom javne rasprave kako bi se bar sa stanovišta zakona djeci pružila što bolja zaštita", rekli su iz Ministarstva za pravdu Republike Srpske za naš portal.

Za razliku od prethodnog zakona koji je važio u ovom bh. entitetu, novim zakonom uvodi se i mogućnost izvršenja kazne zatvora do jedne godine i u prostorima u kojima osuđeni stanuje (kućni zatvor) i nova kazna – zabrana upravljanja motornim vozilom.

Novim zakonom predloženo je uvođenje i novih mjera sigurnosti, zabrana prisustvovanja određenim sportskim priredbama, kao i uspostavljanje i vođenje posebnog registra osoba koja su pravosnažno osuđena za krivična djela učinjena na štetu spolnog integriteta djeteta.

U posebnom dijelu, u kojem su sistematizirana krivična djela i kazne za krivična djela, pored krivičnih djela propisanih važećim zakonom, uvode se i nova krivična djela, a to su: genitalno sakaćenje žena i prinudna sterilizacija, krivično djelo proganjanja, krivično djelo udruživanje radi vršenja krivičnih djela trgovine ljudima i djecom, krivično djelo spolna ucjena, krivično djelo zadovoljenje spolnih strasti pred djetetom, krivično djelo prinudno zaključenje braka, krivično djelo zlostavljanje na radu, krivično djelo krađa električne energije ili gasa, kao i krivično djelo dogovaranje ishoda takmičenja, saopćeno je iz entitetske vlade.

Dok se u Republici Srpskoj čeka na pokretanje registra pedofila, u Federaciji Bosne i Hercegovine o tome se čini se ni ne govori, kao ni o usvajanju ovog registra na nivou cijele BiH. Na naš upit ministarstvima za pravdu FBiH i BiH da li je u planu izrada registra pedofila na tim nivoima već sedmicama nema nikakvog odgovora. 

"Problem je što se u BiH stvari ne rješavaju sistemski, već pokušavamo stvari riješiti ad hoc kada se nešto dogodi. Isto tako u BiH nema ni registra ratnih zločinaca, onih koji su počinili genocid i zločine protiv čovječnosti, a i takvi ljudi se kreću oko djece ili čak obnašaju funkcije u nekim institucijama", govori za naš portal Goran Šimić, inače bivši zaposlenik Ministarstva za pravdu FBiH. 

Šimić je naveo kako se BiH u ovakvim slučajevima poredi sa zemljama koje nemaju krivični zakon koji promovira rehabilitaciju, stoga smatra da nije ispravno kopirati njihova idejna rješenja već sistematski raditi na rješavanju problema u BiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije