U RS-u uskoro probni popis stanovništva

Radiosarajevo.ba
U RS-u uskoro probni popis stanovništva

Direktorica Zavoda za statistiku Republike Srpske (RS) Radmila Čičković tvrdi da ta institucija provodi završne pripreme za probni popis stanovništva u RS-u. 
 
U toku je izrada, kako je kazala, popisnih obrazaca, metodologije popisa, registra prostornih jedinica, kao i uputstava za popisivače. 
 
“Pripremamo se za probni popis koji bi trebao da bude ubrzo”, rekla je ona. 
 
Kako navodi, pripreme se rade u saradnji s Geodetskom upravnom, a na izradi katastarske dokumentacije i s Ministarstvom uprave i lokalne samouprave RS-a. 
 
“Imali smo nekoliko sastanaka i potrebno je da ažuriramo statističke popisne krugove, odnosno da dođemo do kvalitetne kartografske dokumentacije da bismo probni propis obavili kako treba, a opći uradili na vrijeme i blagovremeno”, rekla je Čičković na pres-konferenciji u Banjoj Luci. 
 
Ona je podsjetila na zaključak Narodne skupštine, u kojem se kaže ako ne bude usvojen zakon o popisu na nivou BiH do 1.septembra, RS će provesti svoj popis na teritoriji tog entiteta. 
 
Treba posjetiti da je Zakon o izmjenama Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2011. godini u RS-u, trenutno u procedure odlučivanja u Zajedničkoj komisiji Vijeća naroda i Narodne skupštine RS-a, a nakon što su na taj zakonski akt veto stavili Bošnjaci u Vijeću naroda. 
 
Izmjene tog zakona usvojene su 22. februara u Narodnoj skupštini, a njima se briše član da će se popis u tom entitetu održati od 1. do 15. aprila, te precizira da će eventualni datum popisa odrediti entitetska vlada. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije