U RS-u ništa od otkupne cijene pšenice

Radiosarajevo.ba
U RS-u ništa od otkupne cijene pšenice

U Republici Srpskoj (RS) još nije utvrđena otkupna cijena pšenice za ovu godinu. 

O tom pitanju danas su razgovarali predstavnici entitetskog Ministarstva trgovine i poljoprivrede i udruženja mlinara, pekara i poljoprivrednih proizvođača uz stav nadležnih da će prijedloge o cijenama otkupa pšenice, koje su dobili od predstavnika udruženja, kao i na osnovu sveobuhvatne analize cijena pšenice na svjetskom tržištu i u okruženju, uputiti  Vladi RS-a, nakon čega će biti poznata dogovorena cijena za 2011. godinu. 

Na sastanku je konstatirano da je cijena pšenice na tržištu u opadanju te da je shodno uvjetima u okruženju, potrebno formirati i cijenu otkupa pšenice u RS-u, saopćeno je iz Ministarstva trgovine. 

Treba reći da ratari u RS-u očekuju od entitetske vlade da otkupna cijena pšenice bude najmanje 50 feninga, imajući u vidu da je, tvrde, ovogodišnji urod dobrog kvaliteta. 

“Ne možemo raditi s gubicima”, kaže predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača u RS-u Vladimir Usorac i odbacuje tvrdnje mlinara da nije zadovoljavajući kvalitet hljebnog žita u RS-u. 

S druge strane, mlinari su zainteresirani za otkup domaće pšenice, ali pod njihovih uvjetima. 

Njihov stav je da je 40 feninga najrealnija cijena koju mogu da ponude za otkup. 

“Domaći mlinari žele da otkupe pšenicu iz RS-a, ali samo po tržišnim cijenama”, kaže predsjednik Udruženja mlinara u RS-u Zoran Kos. 

Prošle godine Vlada je subvencionirala pet feninga od ukupne cijene otkupa, čemu se i ove godine nadaju proizvođači, jer će, ako ga ne otkupe domaći mlinari, urod izvesti u Tursku ili neku drugu zemlju, što je bio slučaj i lani. 
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije