U putnoj infrastrukturi za Evropom kasnimo 30 do 50 godina

Radiosarajevo.ba
U putnoj infrastrukturi za Evropom kasnimo 30 do 50 godina

BiH za Evropom u oblasti razvoja putne infrastrukture kasni od 30 do 50 godina, rečeno je na 2. Kongresu BiH o cestama u Sarajevu. Kao primjer je navedeno da bi BiH, da bi dostigla razvijenost u ovoj oblasti u EU-u iz 2004. godine, trebalo da ima 800 kilometara autoputeva, a sada ima samo 40 kilometara, prenosi Srna.

Ministar komunikacija i transporta BiH Rudo Vidović rekao je, otvarajući Kongres, da je razvoj putnog sistema u BiH glavni preduslova za razvoj njene privrede, ali i jedan od bitnijih segmenata za njeno brže priključenje evroatlantskim integracijama. Prema njegovim riječima, Kongres je prilika da se upoznaju nova iskustva, novi trendovi i standardi u ovoj oblasti koji mogu da pomognu isnstitucijama BiH.

Predsjednik Organizacionog odbora Kongresa Miroslav Vujatović rekao je da je uzrok zaostajanja BiH za Evropom u ovoj oblasti protekli rat, trenutna globalna ekonomska kriza i to što oporavak zemlje ide sporo.

"Nadam se da ćemo uspjeti da stignemo Evropu - imamo dobre resurse i vrijedan narod. Bitno je da smo počeli da razmišljamo i razgovaramo o našem razvoju u ovoj oblasti, da se pripremamo, da imamo svoju strategiju, projektnu dokumentaciju, jer je to sve osnov za dobijanje sredstava", rekao je on.

Direktor Direkcije Federalnih cesta Ljubo Pravdić smatra da je BiH na početku izgradnje putne infrastrukture, odnosno brzih i autoputeva. On smatra da bi trebalo više izdvajati za izgradnju putne infrastrukture, navodeći kao primjer da se u BiH izdvaja od 8 do 10 odsto, a u drugim državama i do 40 odsto za to.

Na kongresu učestvuju predstavnici Španije, Velike Britanije, Holandije, Mađarske, Njemačke, Austrije, Hrvatske, Slovenije, Srbije, Turske, Crne Gore, Češke, Francuske i Azerbejdžana. Organizator Kongresa je Udruženje konsultanata inženjera BiH, a pokrovitelj Ministarstvo komunikacija i transporta BiH, prenosi Srna.

radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije