U prvih šest mjeseci šteta od privrednog kriminala u RS-u 28,7 miliona KM

Fena
U prvih šest mjeseci šteta od privrednog kriminala u RS-u 28,7 miliona KM
/ Zgrada MUP RS-a
Policija RS-a je u prvih šest mjeseci ove godine otkrila 408 slučajeva privrednog kriminaliteta, a pričinjena materijalna šteta nastala izvršenjem ovih krivičnih djela iznosi 28,7 miliona KM.

Tužilaštvima je podneseno 277 izvještaja o izvršenim krivičnim djelima (za 16,4 posto više u odnosu na lani), a prijavljeno je 327 izvršilaca (za 0,3 posto više).

"Akcent u radu u ovoj oblasti je bio na otkrivanju složenijih krivičnih djela privrednog kriminaliteta i sa pričinjenom većom materijalnom štetom, o čemu svjedoči podatak da visina pričinjene materijalne štete nastala izvršenjem ovih krivičnih djela iznosi 28.772.000 КM, a pritom su izvršioci ostvarili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 32.011.000 КM",navodi se u izvještaju o radu MUPRS-a u prvom polugodištu, a koji je usvojen na posljednjoj sjednici Narodne skupštine RS-a.  

Evidentirana su 34 krivična djela zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja (na istom nivou kao i lani), za koja je nadležnim tužilaštvima podneseno 26 izvještaja protiv 39 osoba.

Za 15 otkrivenih i prijavljenih zloupotreba ovlaštenja u privredi (manje za 6,5 posto u odnosu na 2016.) nadležnim tužilaštvima je podneseno 11 izvještaja protiv 16 odgovornih osoba, pretežno u preduzećima sa većinskim državnim kapitalom.

Policija je otkrila i 29 krivičnih djela falsificiranja i stavljanja u opticaj lažnih novčanica (manje za 21,6 posto), za koje je Tužilaštvu BiH podnesen 21 izvještaj protiv 22 počinioca.

Izvršioci su krivotvoreni novac stavljali u promet na benzinskim pumpama, u tržnim centrima, trgovinama i organizacijama koje posluju gotovim novcem, a otkriveni su odmah ili prilikom predaje pazara u banke.

U periodu januar - juni 2017. godine evidentirana su i krivična djela pronevjere (38), falsificiranje ili uništavanje poslovnih knjiga (19), falsificiranje ili uništavanje službene isprave (17), poslovne prevare (17), nesavjestan rad u službi (15), obmane pri dobijanju kredita (14) i drugi slučajevi.

Iz policije su naveli da je ukupan broj otkrivenih krivičnih djela privrednog krminala za 9,7 posto veći nego u istom periodu prošle godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije