U pripremi dokumentarci kao novi dokazi o genocidu u BiH

Radiosarajevo.ba
U pripremi dokumentarci kao novi dokazi o genocidu u BiH

Avdo Huseinović, publicista i istraživač, priprema četiri nova dokumentarna filma koji dodatno osvjetljavaju genocid u Srebrenici, Višegradu, Prijedoru i drugim stratištima u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).

''Upravo je u završnoj fazi dokumentarni film Na Drini krvavi Višegrad koji radimo više od godinu dana, a koji bi trebao biti promoviran sredinom aprila ove godine. To je dugometražna priča o Višegradu, mjestu gdje se u historiji Bošnjacima najčešće ponavljao genocid, od Karađorđevog ustanka, preko Prvog i Drugog svjetskog rata do strašnih pokolja 1992. Do sad neispričana priča o ovom dijelu Podrinja'', kazao je Huseinović.

Također, kazao je on, 31. maja ove godine zakazana je promocija i filma Prijedorska polja smrti  koji ''detaljno opisuje genocid nad Bošnjacima ovog grada, kao i nepravdu koja im je načinjena kad je 1995. godine bosanskoj vojsci bilo zabranjeno da oslobodi Prijedor''.

Do kraja godine Huseinović planira završiti još dva filma.

''To je film Logori smrti. Riječ je o jednom video registru logora na prostoru BiH i, naravno, šokantne ispovijesti ljudi koji su ih preživjeli. Ovdje ćemo obraditi i nekoliko logora u Srbiji kroz koje su prošli Bošnjaci. Također, četvrti film, započet još prije godinu dana, jeste Bošnjaci - genocid u kontinuitetu. To je jedan video pregled zločina nad Bošnjacima od kraja 17. stoljeća do Srebrenice 1995.'', kazao je Huseinović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije